Pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka

Pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka

Sve više vremena provodimo na društvenim mrežama. Upotreba ovih platformi u poslednje vreme višestruko je porasla. Iako društvene mreže mogu da nam pomognu, čini se da malo razmišljamo o privatnosti, koja može da bude ugrožena kada ostavimo svoje podatke javno.

Ne treba zaboraviti da je pravo na privatnost jedno od osnovnih ljudskih prava. Narušavanjem prava podataka o ličnosti i slobode izražavanja, mnogi nisu ni svesni posledica koje te povrede mogu izazvati pojedincu i društvu. U oblasti digitalne bezbednosti najčešće dolazi do narušavanja prava podataka o ličnosti i slobode izražavanja.

O tome kome se možemo obratiti ukoliko dođe do zloupotrebe ličnih podataka i koliko često građani prijavljuju razgovarali smo sa Ivanom Trišovićem, višim savetnikom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i šefom odseka u Sektoru za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti.

Kome se možemo obratiti ukoliko dođe do povrede privatnosti ili zloupotrebe ličnih podataka?

– Nadležnost poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti propisana je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (Član 78) gde je propisano da on vrši nadzor i obezbeđuje primenu ovog zakona u skladu sa ovlašćenjima i stara se o podizanju svesti javnosti o rizicima, pravima i merama zaštite i pravima u vezi sa obradom, a posebno ako se radi o maloletnom licu. Povereniku se može obratiti svako čiji su podaci o ličnosti ugroženi, odnosno ako je obrada podataka o ličnosti koju neki organ vlasti, ili kompanija vrši suprotno odredbama zakona. Dakle, ko god da obrađuje naše podatke o ličnosti, mora da ih obrađuje samo u onu svrhu koja je propisana ili u minimalnom obimu koji je potreban da bi ispunio neku svrhu, kaže za portal Odgovor Trišović.

– Poverenik se pridružio karavanu “Digitalna eskpedicija”, koji je pokrenut pre dve godine na inicijativu predsednice Vlade. On se zasniva na tematskim predavanjima i razgovorima sa ekspertima Ministarstva informisanja.

– Pored Poverenika, tu je nadležno Više javno tužilaštvo, policija i drugi državni organi. Ovde građani imaju priliku da saznaju sve o digitalnoj pismenosti,važnosti digitalnih veština, bezbednom ponašanju u onlajn svetu, kao i ostalim prednostima upotrebe interneta. Obuke su namenjene svima- deci, roditeljima, penzionerima, jer smo svi mi deo informatičkog društva. Nedavno je Poverenik posetio Priboj sa digitalnom ekspedicijom i nastavio sa edukacijom najmlađih. Naš tim je održao predavanje za učenike petog i šestog razreda osnovne škole. Cilj je bio da se deca poduče šta su podaci o ličnosti, kako mogu bezbedno da koriste svoje podatke na internetu i kome mogu da se obrate ukoliko dođe do zloupotrebe. Edukacija dece i najmlađih je veoma bitna u informatičkom društvu, jer ako od malena decu učimo kako da koriste svoje podatke i da se ponašaju u digitalnom okruženju kasnije neće biti problema. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je brošuru za učenike osnovnih škola uz pomoć programa „Nova pismenost“, koji zajednički realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion. Brošura se zove „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?“ čiji je autor Dragan Ilić, psiholog i novinar, dodaje Trišović.

– Kad govorimo o zloupotrebi podataka na internetu, česti su slučajevi da neko nekoga ucenjuje, njegove fotografije objavljuje ili pokazuje trećem licu, tu imamo povredu Člana 144 Krivčnog zakonika koji propisuju, između ostalog, da će onaj ko načini neki video snimak i bez ovlašćenja pokazuje trećem licu ( ili objavljuje na interenetu ) kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine, ali je važno da građani znaju da se ovo gonjenje vrši isključivo po privatnoj tužbi. Međutim, tada je važno je obezbediti dokaze, dodaje Trišović.

Iako smo skloni da delimo lične podatke na društvenim mrežama, trebalo bi da povedemo računa o tome, jer kako je upotreba društvenih mreža porasla, tako je i naša bezbednost sve ugroženija, upozoravaju stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *