Pazite se zmijskih ujeda, oprez u prirodi

Pazite se zmijskih ujeda, oprez u prirodi

Nakon što je juče zmija u niškom selu Ostrovica ujela devojku, koja se nakon ukazane medicinske pomoći oporavlja, nije naodmet podsetiti se kako se treba ponašati u slučaju da vam se desi susret u prirodi sa nekom od otrovnica.

– Ubodi su najčešće na razmaku od 6 mm do 1 cm, u zavisnosti od veličine zmije, kaže dr Verica Božić, specijalista urgentne medicine u Zavodu za urgentnu medicinu u Nišu. Devojka koju je ujela zmija, javila nam se sa otokom ruke, kojom je htela da pomeri tu zmiju, to je ono što znamo. Taj otok i promena boje kože najčešće ukazuju da se radi o zmiji koja je otrovnica, istakla je dr Božić.

Ranije su ljudi primenjivali različite mere zaštite nakon ujeda zmije, kako se otrov ne bi širio krvotokom. Da li to treba raditi?

– Kada se radi o ujedu zmije, kada postoje te tačkaste promene, kreće otok i promena boje kože, odmah sumnjamo da se radi o zmiji otrovnici, a javljaju se i veoma jaki bolovi. Najvažnije je da se osoba koju je zmija ujela stavi u stanje mirovanja, ako se radi o ekstremitetu, imobilisati to mesto kartonom, daščicom, bilo čime što vam je pri ruci i odvesti pacijenta do najbliže zdravstvene ustanove ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu da reagujemo na terenu. Od terapijskih procedura, naravno da je prevaziđeno krstasto zasecanje, isisavanje otrova i sl, to se ne preporučuje jer se time ništa ne dobija. Najbitnije je to mirovanje, održavanje cirkulacije i mi na licu mesta intervenišemo sa uključivanjem venske linije infuzionog rastvora, a serum koji treba dati, daje se na Infektivnoj klinici, referentnoj ustanovi koja uz opservaciju od najmanje 24 sata, sprovodi dalju proceduru davanja seruma i drugih lekova ukoliko je potrebno, istakla je dr Verica Božić.

Inače, pacijenti se zbog ujeda zmije javljaju u ovom nekom periodu, od aprila, maja meseca, kada one izlaze, malo i uplašene pa tako i reaguju. Sa lepim vremenom i mi više boravimo u prirodi, mada zmija ima i tokom celog leta, sve dok ima sunca, one su napolju i zato moramo biti obazrivi, poručuje Božić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *