Peto filmsko veče u Nišu

Peto filmsko veče u Nišu

Niška publika sinoć je gledala filmove Momak i devojke i Oluja. Prvi film je sniman u Temerinu gde se i odvija radnja i pripoveda priču o troje protagonista – devojci koja se vraća u svoj rodni grad, bivšem košarkašu – sadašnjem treneru i njegovoj maloj bratanici koju do tada nije video. Zaplet počinje u trenutku kada brat glavnog junaka iznenada ostavlja svoju ćerku i beži kolima bez objašnjenja.

Bačen neočekivano pred svršen čin, glavni lik ne zna šta da preduzme, jer nikada se nije bavio decom…Režiser: Ivica Vidanović

Uloge: Zoran Cvijanović, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Rok Radiša, Tamara Aleksić, Ines Petrović, Rade Perović, Ljubiša Milišić, Marko Jovičić.

Film Momak i devojke je jedan porodični film koji te onako, zgrabi na početku pošto glavna glumica ima šest godina I uzme ti dušu, onda se malo igra s tobom I vrati ti tu dušu da tebi bude lepo, eto, ja bih tako objasnio, kaže Rok Radiša.

Ja sam glavni lumac i scenarista filma, tako da sam bio uključen u ceo proces i jako sam srećan što sam imao priliku da snimim ovaj film. Posle nagrade u Vrnjačkoj Banji, sad smo na još jednom festivalu tako da sam ja ponizno zahvalan na svemu što se desilo ovog leta sa filmom, kaže Rok Radiša.

Ines Petrović sada ima 7 godina. Na pitanje novinara, kako je na kraju filma rekla da ako čvrsto veruješ u svoje snove, onda se i ostvare i da li ona to može sada potvrditi, mala Ines je odgovorila potvrdno.

Na snimanju je bila zahtevna uloga, ali je bilo baš lepo, kaže devojčica koja je dobila najveći aplauz na kraju filma.

Tamara Aleksić u ulozi vaspitačice Jovane, kaže da je u Nišu već gostovala i kao glumica i članica žirija.

Moj utisak, kao nekog ko je prisustvovao različitim festivalskim premijerama, jeste da je reakcija publike stvarno neprocenjiva. Kolege su napravile jednu divnu, toplu ljudsku priču koja komunicira s publikom i to je ono čemu sam prisustvovala na svim dosadašnjim premijerama, izjavila je Tamara.

Za drugi film pete večeri nije bilo mnogo gledalaca. Svi su uglavnom rekli da posle ovako razgaljujućeg filma nemaju snage za tešku ratnu priču ili su ga već gledali nedavno na tv.

Oluja je film, drama o ratu ispričana iz ugla običnog čoveka koga maestralno glumi Jovo Maksić u ulozi Ilije, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kom je odrastao sa drugovima, koji su mu silom prilika postali saborci, a čije se životne priče prepliću.

U želji da spreči dalje napada na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, Ilija formira diverzantsku jedinicu, sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo odakle se napada selo.

Junaci vode i svoje lične bitke, a njihove porodice bivaju primorane da napuste svoje domove i potraže spas u nepreglednoj koloni koja kreće ka Srbiji.

Uloge tumače:
Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Ivan Vujić, Milica Stanković, Davor Janjić, Ljubiša Milišić, Marija Pikić, Jakov Jevtović, Vahid Džanković.

Zašto pojedini glumci bojkotuju festival?

Prve večeri za film Trag divljači je došao samo reditelj, za filmove Da li ste videli ovu ženu I Vera niko od glumaca nije došao da se pokloni publici. Na pitanje da li to niška publika zaslužuje, umetnički direktor Festivala i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković kaže da svakako da nije zaslužila i da svako radi po svom osećaju.

Nekolicina njih nešto bojkotuje, tu je preko stotinu glumaca, što onih koji glume na filmu, što gostiju. Ne znam zašto upotrebljavate izraz bojkot. Festival je iznad svih nas, o publici da ne govorim. Publika je zakon! Ja dolazim od 1996. godine i kad imam film i kad nemam, dođem i poklonim se. Nema ništa lepše, ocenjuje Janković. Niška publika apsolutno zaslužuje da svi glumci koji su u mogućnosti dođu. I svi ti problemi sa mikrofonima na otvaranju Festivala, pa dešava se, nećemo dozvoliti da ovu divnu atmosferu ništa pokvari, poručuje Rastko.

Večeras su na programu filmovi Što se bore misli moje i Indigo kristal.

Prvi film govori o poslednjih sedam dana u životu kneza Mihaila Obrenovića uoči atentata 1868. godine i događajima koji su nakon toga usledili. Režiser: Milorad Milinković

Uloge: Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Nataša Ninković, Nebojša Dugalić, Dragan Mićanović

Indigo kristal

Priča je smeštena u četiri dana i prati Vuka, tridesetogodišnjeg povratnika iz zatvora koji, gonjen samoubistvom najboljeg druga, pokušava da spase njegovog mlađeg brata na veče godišnjice samoubistva.

Režiser: Luka Mihailović

Uloge: Miodrag Radonjić, Denis Murić, Pavle Mensur, Nina Janković, Miloš Petrović Trojpec, Miloš Đurović, Mateja Popović, Relja Despotović, Đorđe Bibić, Gorica Popović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *