Besplatni udžbenici samo za beogradske đake

Besplatni udžbenici samo za beogradske đake

Približio se početak školske godine.Veliki udar na budžet građana je upravo u septembru – zbog opremanja đaka, pripreme zimnice i ogreva. I ma koliko da su se plate i penzije povećale, a inflacija opala u odnosu na prethodni period, građani to ne vide niti osećaju po svojim novčanicima, jer su cene ostale visoke, ocenjuju ekonomisti, tvrdeći da je pumpanje cena udžbenika neosnovano.

Ovih dana, roditelji školaraca imaju glavobolju oko toga kako uskladiti kućni budžet sa previsokim cenama udžbenika i školskog pribora. Od 7 i po do čak 20 hiljada dinara – toliko je novca potrebno izdvojiti samo za udžbenike, a gde su rančevi, školski pribor, garderoba i obuća? Iznos prevazilazi prosečnu srpsku platu, pa se knjige najčešće kupuju na rate, kažu u knjižarama.

Cene se kreću od 7,500 do 12.000 dinara od prvog do četvrtog razreda, od petog do osmog razreda cene se kreću od 16.000 do 20 hiljada dinara, kaže Sonja Nikolić iz knjižare Hijeroglif u Nišu.

Zbog poskupljenja knjiga, ljudi se više odlučuju na kupovinu u ratama-kreditnim karticama, penzionim čekovima i preko administrativne zabrane.

Nema opravdanja za ovoliki rast cena školskog pribora, kaže profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu prof.dr Snežana Radukić.

Inflacija se smanjila u odnosu na prethodni period itrenutno iznosi 12, 5 odsto, prema zvaničnim podacima NBS, ali je prisutna pojava kod naših prodavaca i proizvođača školske opreme koji su uračunali u cene sadašnje opreme i budući rast cena zbog svoje zaštite i rizika od eventualnog poskupljenja materijala, sirovina za njihovu proizvodnju, tako da sada imamo višestruki rast cena koji zapravo sadrži predviđanja i prognozu rasta cena za neki mesec kasnije. Poskupljenje jednog proizvoda uticaće na poskupljenje ostalih, jer kako kažu prodavci, same knjige su najviše poskupele što je uslovilo rast cena ostalog pribora, koji bi trebalo da bude isti kao prošle godine. Vidimo da to nije slučaj, baš zbog te zaštite od rizika proizvođača imamo i naduvavanje cena, a naravno da se na kraju sve to svaljuje na krajnjeg potrošača, kaže prof. Radukić.

Građani kažu da su cene nerealno visoke i da odavno ne kupuju knjige za keš.

I dok je u Srbiji  tržište udžbenika slobodno, u susednoj Hrvatskoj na primer, država je propisala formulu  po kojoj se tačno izračunava cena udžbenika.

U Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, udžbenici za sve osnovce su besplatni. U regionu, knjige plaćaju jedino još roditelji đaka u Bosni i Hercegovini i Srbiji, s izuzetkom Beograda gde su besplatne knjige i za osnovce i za srednjoškolce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *