Plava nedelja obeležena u specijalnoj školi Bubanj u Nišu

Plava nedelja obeležena u specijalnoj školi Bubanj u Nišu

U Srbiji živi veliki broj dece sa autizmom. Mnogi od njih ne govore, ali to ne znači da njihov glas ne možete čuti. Deca ne znaju za razlike i predrasude, a na nama odraslima je da promenimo način razmišljanja. I u Specijalnoj školi Bubanj u Nišu obeležava se Plava nedelja posvećena deci sa autizmom.

Različitosti čine svet bogatijim. Ovde nije važno ko je iz koje škole, jer se svi druže. Niški osnovci došli su kod drugara iz specijalne škole kako bi se zajedno igrali i ponešto naučili jedni od drugih. Cilj je da se otklone predrasude i ukaže na potrebe uključivanja osoba sa autizmom u društveni život.

– Veštine koje su im neohopdne za samostalan život, osobe sa autizmom, mogu da nauče u Specijalnoj školi “Bubanj“ u Nišu, kazao je direktor škole Goran Malović.

– Na zahtev mladih kolega, mi smo ovde u školi napravili mali stan. Đaci uče kako se postavlja sto, namešta krevet, sređuju stvari… To je program koji smo mi predstavili na jednom kongresu i već smo dobili pozive van granica Srbije da prezentujemo to, ističe direktor škole.

Kako bi đaci imali što bolje uslove za nastavu, Kolo sprskih sestara doniralo je 150 hiljada dinara za opremanje kabineta za hemiju.

– Darivanje ove dece je prava blagodet, oni jesu različiti, drugačiji ali drugačiji u pozitivnom smislu. Oni svet gledaju drugačije, ali u nama oni vide neiscrpnu količinu ljubavi, dobrote, nežnosti i mi im to uzvraćamo, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara u Nišu.

I upravo tako…Ovde su nam deca pokazala da zajedno, tako različiti činimo svet lepšim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *