Društvo žena sa rakom dojke „Biser“ slavi život

Društvo žena sa rakom dojke „Biser“ slavi život

U Srbiji od karcinoma dojke na godišnjem nivou oboli oko 1500 žena. Rana dijagnostika, inovativne terapije i psihološka podrška su najvažniji faktori u lečenju ove bolesti. Danas kada pravoslavni vernici slave Blagovesti, Društvo žena sa rakom dojke „Biser“ iz Niša slavi život. Članovi društva i gradonačelnica Dragana Sotirovski danas su u Sabornoj crkvi prisustvali liturgiji kako bi obeležili ovaj veliki praznik.

Karcinom se može javiti u bilo kom uzrastu, iako se rizik povećava sa godinama. Tridesetčetvorogodišnjoj Jeleni Cvetković rak dojke otkriven je pre dve godine. Borba je bila teška, ali i uspešna.

– Trebalo bi češće da pričamo o ovoj temi, jer od karcinoma može da oboli svako i zato su preventivni pregledi važni. Moja poruka, ženama koje vode sada najteže bitke, jeste da stisnu zube i budu hrabre, jer će sve ovo da prođe, ako se na vreme otkrije – poručuje Jelena.

Društvo je osnovano na praznik Blagovesti 7. aprila 2006. godine, kako bi žene sa ozbiljnom dijagnozom dobile blagu vest da će dugo i kvalitetno da žive. Sada imaju više od 300 članova.

– Naša poruka je jasna da svi bolesni žive dugo i kvalitetno, a zdravi da se redovno kontrolišu i nikad ne razbole, poručila je prof. dr Slađana Filipović, osnivač Društva žena sa rakom dojke Biser.

– U Srbiji na godišnjem nivou od raka dojke oboli oko 1500 žena, kazao je prof. dr Nebojša Đorđević, direktor Klinike za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke UKC Niš.

Grad Niš je spreman da u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom organizuje mobilne mamografe kako bi sve žene mogle da se pregledaju bez zakazivanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *