Pobeda nad fašizmom

Pobeda nad fašizmom

Tri su razloga što Svečana akademija povodom Dana pobede i Dana SUBNOR-a održana 7. maja u Nišu, nije bila uobičajeni protokolarni događaj, već veče koje će dugo ostati u sećanju svima koji su imali sreću da pronađu mesto u prepunoj sali Doma Vojske. Prvi razlog treba potražiti u nadahnutim govornicima, predsednika SUBNOR-a Srbije za grad Niš pukovnika u penziji Anđelka Milićevića i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. Drugi razlog leži u inspirativnom, atraktivno izvedenom i poučnom poetsko-muzičkom performansu koji su osmislili prvak drame Narodnog pozorišta u Nišu Aleksandar Mihailović i pukovnik Anđelko Milićević, a maestralno izveli Vojni orkestar Kopnene Vojske Srbije, Akademski folklorni ansambl „ORO“ Niš, folklorni ansambl Kulturno umetničkog društva „Abrašević“, prvak drame Narodnog pozorišta Niš Miroslav Jović, glumica Marija Okičić iz Prokuplja, master muzičke umetnosti Marko Milisavljević, tenor Nikola Stamenković, profesorica solo pevanja Nada Nikolić i profesori Muzičke škole u Nišu Vladan Karadžov i Ivan Stevanović.

Treći razlog, svakako, treba izdvojiti. Svečanoj akademiji je prisustvovala Nada Milić, majka hrabrost, majka tri sina koji su stradali u ratu 1999.godine.

Njena priča je jača i bolnija nego li one iz antičkog doba. Imali otac Drago i majka Nada tri sina, tri jablana, trojicu sokolova, ponosili se njima, podizali ih i gajili, upućivali u život. Onda je došao rat. Na samom početku rata, u borbama sa šiptarskim teroristima poginuo je prvi sin, potporučnik Srđan Milić. Sahranjuju ga roditelji i dva brata. Posle desetak dana, termovizijska bomba iz NATO aviona pogađa borbeno vozilo pešadije, u kome strada osam vojnika i starešina među njima, Srđanov brat blizanac, poručnik Boban Milić. Mesto pogibije na putu od Kline prema Đakovici je vrlo blizu mesta gde je stradao njegov brat Srđan. Nije prošlo dugo i trećem sinu Goranu Miliću prepuklo je srce od tuge za braćom. Otac tri sina i tri poginula heroja odlazi sa Bobanovom jedinicom na Košare kao dobrovoljac. Ostao je tada živ, ali ni on nije izdržao dugo posle rata.

Svečanoj akademiji u Nišu su, pored Nade Milić, prisustvovali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njeni saradnici, borci ratova devedesetih godina i rata 1999.godine, porodice poginulih i invalida rata, predsednici boračkih i patriotskih organizacija, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, komande Kopnene vojske, Nišavskog upravnog Okruga, Grada Niša , Srpske Pravoslavne Crkve-Eparhije niške,službi bezbednosti, MUP-a, Srpsko-ruskog humanitarnog centra Niš, naučnih, obrazovnih, kulturnih, privrednih i drugih institucija, studenti Visoke škole strukovnih studija za kriminalistiku i bezbednost i dobitnici najvišeg odlikovanja i priznanja SUBNOR-a Srbije.

Pukovnik u penziji Anđelko Milićević je u svom govoru, posvećenom 79. godišnjici pobede nad fašizmom i 76.godišnjici od osnivanja SUBNOR-a Srbije, podsetio na najvažnije detalje iz pobede nad najvećim zlom koje je postojalo u istoriji ljudskog društva i herojska dela saveznika iz antifašističke koalicije.

,,U šest godina strašnog rata, u kome je učestovalo 80 odsto stanovništva planete, život je izgubilo pedeset miliona ljudi, dok su Denkerk, Staljingrad, Kursk i mesta drugih velikih bitaka postali simboli spasenja čovečanstva od nehumane i agresivne fašističke ideologije smrti i podele sveta na nacističke vladare i niže rase – naglasio je pukovnik Milićević – Užičke republike, bitke na Neretvi i Sutjesci i druge borbe predstavljale su ključan trenutak u narodno-oslobodilačkoj borbi i omogućile otpočinjanje završnih borbi i oslobađanje zemlje posle proboja Sremskog fronta. Sećanje na one koji su nam podarili slobodu nameće i obavezu da stvaramo i branimo osnovne civilizacijske tekovine, te da razumemo jedni druge i da ne dozvolimo da ideološke razlike usmeravaju ljude jedne protiv drugih. Žrtve Srbije i tadašnje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu su bile velike, više od milion i sedamsto hiljada ljudi. Procentualno broju stanovnika, od Jugoslavije koja je ostala bez osmine stanovništva, više su stradali samo koji su izgubili petinu i Rusi koji su izgubili šestinu svog stanovništva.

Fašizam je vojno poražen 9. maja 1945. godine i zato se tog dana podsećaju na veliku zajedničku pobedu u svim slobodoljubivim zemljama sveta, kojima su Srbija i Rusija pripadale u dva velika svetska rata, boreći se da budu na pravoj i lepšoj strani istorije.  Dan pobede je, na žalost, ubrzo prestao da se slavi u zapadnoj Evropi, valjda da se države pobednice ne bi zamerile svojim novim saveznicima iz nekadašnjih fašističkih država. Na zapadu se baš na isti dan slavi Dan Evrope, u očiglednoj nameri da se falsifikuje istorija, relativizuju zločini fašizma i izjednače žrtve i zločinci. Ovakvo ponašanje je upravo ovih dana dovelo do neverovatne situacije da država koja je odgovorna za najveći genocid ikada podnosi Savetu bezbednosti UN rezoluciju kojom želi da genocidnim predstavi srpski narod. Ovde i sa ovoga mesta poručujemo im da su Srbi slobodarski narod i da nikakve globalističke, hegemonističke i povampirene ideje isključivosti, mržnje i netoleranicje neće proći i da će se Srbi opet naći na pravoj strani istorije. Prepoznajemo njihovu ideologiju podele ljudi na više i niže rase i nacije, mržnju i agresiju prema drugačijima i želju da ponovo na ovim našim prostorima gurnu ljude u krvave sukobe. Veliki su uistinu izazovi za ostvarene blagodeti mira, ali verujemo da će se mudrom politikom vođa srpskog naroda sačuvati mir i sprečiti pokušaji izmene istorije, kako one iz Drugog svetskog rata, tako i one vezane za događanja u devedesetim godinama prošlog veka, zaključio je pukovnik Milićević.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je posebno naglasila da ne smemo zaboraviti na sve ono što se desilo i da ta saznanja treba preneti na mlade generacije.

,,Pojedini pobednici i poraženi gube moć pamćenja i nikako se ne sećaju pouka tog strašnog krvoprolića –rekla je Dragana Sotirovski – Mi dobro znamo da smo bili na pravoj strani istorije. Pamtimo i 1999.godinu i besomučnu, ničim izazvanu, agresiju na jednu suverenu i nezavisnu državu, uz brutalno kršenje Povelje UN, a ne vazdušnu kampanju, Milosrdni anđeo ili kako sve ne pokušavaju da je nazovu. To je trenutak od koga je međunarodno pravo zatrto, a slovo Povelje mrtvo. Grad Niš je nedavno dobio bulevar Heroja sa Košara, uskoro će dobiti bulevar Gorana Ostojića, što govori da veliku pažnju pružamo našim stradalim herojima i da ih nikada nećemo zaboraviti.

Zoran MILADINOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *