Počela vakcinacija protiv gripa

Počela vakcinacija protiv gripa

U Niš je stiglo 13 hiljada doza vakcina protiv gripa i zainteresovani građani mogu je primiti na vakcinalnom pultu u Domu zdravlja. Lekari naročito ističu važnost pravovremene vakcinacije protiv gripa svih koji pripadaju visokorizičnim grupama stanovništva, sa hroničnim bolestima i stariji od 65 godina.

U niškom Domu zdravlja danas je počela vakcinacija građana protiv sezonskog gripa. Stiglo je 13.000 doza i već prvog dana ova vakcina je izazvala interesovanje, naročito starijih sugrađana, koji su odmah došli da se vakcinišu. Slavoljub Mitrović ima 87 godina i kaže da se redovno, godinama unazad vakciniše protiv sezonskog gripa jer zaista nikada nije oboleo od gripa niti imao ozbiljniju virusnu infekciju. Istog su mišljenja i njegovi sugrađani, bračni par koji je došao da se vakciniše. Kažu, primili su 4 doze vakcine protiv kovida, a i ovu sezonsku redovno primaju i nemaju nikakvih problema. Takođe, poručuju svojim sugrađanima koji su u godinama kao i oni, da dođu i prime vakcinu kako ne bi rizikovali tokom zimskih meseci da dobiju grip.

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan izjavio je da je niški Dom zdravlja dobio 13.000 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa.

„Jutros je stigla vakcina protiv gripa. Ja sam je prvi primio, a posebno je preporučujem starijim sugrađanima i onima sa hroničnim zdravstvenim problemima“, kaže Jerkan. Svi zainteresovani građani mogu doći da prime vakcinu protiv gripa, čak i oni mlađi.

– Inače, situacija sa kovidom je mnogo bolja u odnosu na ranije, ali se u kovid ambulantama i dalje dnevno pregleda oko 1.000 pacijenata. Od tog broja, oko 400 je prvih pregleda i oko 50 odsto novobolelih, tako da još uvek ne možemo govoriti o gašenju pandemije, ali je mnogo povoljnija situacija u odnosu na pre, kaže direktor Doma zdravlja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *