Svetski dan srca

Svetski dan srca

Ove godine, Svetski dan srca, 29. septembar, obeležava se pod sloganom: „Svim srcem za sva srca“.

Obeležavanje Svetskog dana srca je prilika da se podsetimo koliko je važno da brinemo o svom zdravlju, najbolje preventivno. Institut Radon u Niškoj Banji i danas je pozvao sve građane da vode računa o sebi, o svom srcu. Više šetajte, vozite biciklu, budite humani, poručuju zaposleni koji duže od pet decenija vode računa o našem zdravlju.

– Veoma je važno da se na vreme misli o srcu i krvnim sudovima i da se na vreme napravi prevencija kardiovaskularnih bolesti, ističe prof. dr Marina Deljanin, direktorka Instituta Niška Banja.

– Šta znači primarna prevencija? “To znači da se koriguju oni faktori rizika koji su promenljivi, znači na one na koje možemo da utičemo”, kaže prof. Deljanin. “To su pušenje, povišena vrednost krvnog pritiska i šećera u krvi, povećana vrednost masnoća i gojaznost koja je dobila pandemijski karakter. To je sve na šta možemo da utičemo, ono što ne možemo, to je ono što smo nasledili od svojih roditelja-naš pol i godine, a sve ostalo možemo da korigujemo i da preveniramo bolest.

Ako je do bolesti došlo, onda je važno sve ovo još intenzivnije primenjivati kako bi se usporila bolest. Ovo je jedan dan u kome potenciramo značaj toga i ujedno vrlo je važno očuvanje prirode, spoj sa prirodom, a videli ste da smo ovde organizovali vožnju stacionarnog bicikla, da pokažemo koliko je važno voziti bicikl i to u prirodi, uz muziku koja relaksira i smanjuje stres, a povećava produkciju hormona zadovoljstva. Znači – fizički trening, muzika, relaksacija, priroda- sve je to dobrobit za naše zdravlje”, poručuje dr Deljanin.

Prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova (KVB) tokom 2021. godine u Srbiji je umrlo 56.610 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 41,4% u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. Zajedno, ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti, vodeći su uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja. Zato, još danas- šetnja i vožnja bicikla za dug i zdrav život!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *