Podrška inovacionom ekosistemu

Podrška inovacionom ekosistemu

Direktorka Biroa za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Meki, zajedno sa pomoćnikom ministra nauke i tehnologije u Vladi Srbije Vladimirom Radovanovićem, posetila je danas Naučno-tehnološki park Niš.

Mi danas imamo vrlo važnu, rekao bih pre svega operativnu posetu visokih predstavnika USAID-a. Imali smo jako dobre razgovore na temu trenutnog razvoja inovacionog eko sistema u Srbiji, sa posebnim fokusom na naš region i aktivnosti koje smo do sada radili smo prezentovali. Predstavili smo i potencijale i razgovarali o mogućnostima saradnje i nastavka podrške USAID-a daljem razvoju inovacionog ekosistema, kako na nivou regiona jugoistočne Srbije, čitave Srbije, ali i saradnje u regionu, jer svi zajedno jesmo jedno malo tržište, a oblast u kojoj jesmo zahteva globalnu konkurentnost,r ekao je u pozdravnom govoru direktor Naučno-tehnološkog parka Niš Milan Ranđelović.

S obzirom da sam videla ovu fantastičnu zgradu, to me samo dodatno uverilo koliko ona doprinosi razvoju eko sisitema u Srbiji i pogotovo tehnološkog eko sistema, rekla je direktorka Biroa za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Meki.

Zajedno sa Vladom Srbije, američka agencija za međunarodni razvoj je odavno prepoznala potencijale koje tehnološki sektor u Srbiji ima za dalji razvoj. Izgradili smo snažna partnerstva, kako u privatnom tako i u javnom sektoru kako bismo radili na tehnološkom napretku i razvoju novih ideja koje povezuju Srbiju sa svetom. Ovaj centar je dobar primer kako država može da olakša razvoj startapa i da im omogući razvoj i dalji rad. Uverena sam da možemo da izgradimo mnogo svetliju budućnost koju pokreću inovacije i to za generacije koje dolaze, rekla je Meki.

U ovom trenutku u Srbiji imamo 750 aktivnih start up preduzeća. Mi kao ministarstvo pratimo prioritete i strateške ciljeve koje je postavila Vlada Srbije, a jedan od ciljeva svakako jesu inovacije, tehnološki razvoj i regionalni razvoj. Od prošle godine podržavamo razvoj inovacija kroz razgranatu infrastrukturu podrške od srednje škole preko makers labova preko inovacionih inkubatora koje smo napravili u univerzitetskim gradovima i univerzitetima širom Srbije, istakao je pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Vladimir Radovanović.

Naučno-tehnološki park Niš je partner USAID-a i njegove aktivnosti su komplementarne aktivnostima dva USAID-ova projekta – Preduzmi ideju i Srbija inovira – koji su usmereni na osnaživanje preduzetnika, pružanje podrške startapima i olakšani pristup znanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *