Popodne se očekuje jako nevreme u Srbiji

Popodne se očekuje jako nevreme u Srbiji

Jak oblačni sistem koji na području juga Italije, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uslovljava kišu i jake pljuskove sa grmljavinom premešta se ka području zapadne Srbije, a zatim će se u drugom delu dana preko naše zemlje premeštati dalje na istok Balkana.

U drugom delu dana, odnosno posle podne, uveče i u prvom delu predstojeće noći, u našoj zemlji biće veoma nestabilno sa uslovima za vremenske nepogode u vidu obilnih pljuskova, pojave grada i kratkotrajno, pri najintenzivnijim grmljavinskim procesima, olujnim vetrom, upozorava RHMZ.

Usled očekivane pojave vremenskih nepogoda, na snazi će biti i crveni meteo alarm. 

UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE NA ZNAČAJNU PROMENU VREMENA, A U DRUGOM DELU DANA I NA VREMENSKE NEPOGODE: OBILNE PADAVINE, GRAD I OLUJNI VETAR (za 05.08.2023.)

Naoblačenje sa kišom, plјuskovima, grmlјavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve. Na jugu i istoku zemlјe još danas vrlo toplo, do 35 °C.

U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih plјuskova sa grmlјavinom ( od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra.

Najintenzivniji grmlјavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više. U nedelјu i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine.

U Beogradu posle podne i uveče veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmlјavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *