Dela Paje Jovanovića na izložbi u Nišu

Dela Paje Jovanovića na izložbi u Nišu

Tri dela poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića, koja nikada do sada nisu bila u Srbiji, izložena su u galeriji kompanije DMV u Nišu.

Kompanija se bavi industrijom već duže od tri decenije. Otkud ta veza i tolika ljubav prema umetnosti i kulturi ili ste rešili da menjate polje delovanja?

– Nisam rešio da promenim delatnost, ali mislim da sam ja celog života u sličnoj delatnosti. Čak mislim da što je firma ozbiljnija, to je i veza sa umetnošću jača, kaže vlasnik kompanije DMV u Nišu, u okviru koje se nalazi veliki izložbeni prostor i gde su izložene, pored ostalih, i tri slike jednog od naših najpoznatijih slikara Paje Jovanovića.

– Ovo što mi radimo već 32 godine je neka vrsta umetnosti, ističe Dušan Šarković, vlasnik kompanije DMV u Nišu. Kad bi mene pitali, ja bih umetnost podelio na slikarstvo, vajarstvo, arhitekturu, elektroniku i mašinstvo. Mi 32 godine razvijamo svoju tehnologiju, stalno nešto izmišljamo, sve su to neki unikati. Mi nemamo serijsku proizvodnju ili su to vrlo male serije i mislim da je to neki prirodni sled, prirodno interesovanje čoveka za neke prave vrednosti, posebno za one koje su nastale na ovim prostorima, kaže Šarković.

Koje su slike u pianju i da li je  bilo teško nabaviti ih na aukciji u Beču?

– Bilo je teško, ovde su dva originala i treća je samo reprodukcija, trenutno je original na restauraciji u Beogradu. Tokom iduće nedelje slika stiže u Niš, tako da će već krajem nedelje moći da se vide sva tri fantastična originala Paje Jovanovića, dva portreta i jedna studija, možda nama i najdraža. U pitanju je srpski ratnik kojeg je Paja voleo da slika, sa sabljom. On je za te studije trošio mnogo energije i vremena, imao modele, sam se oblačio kako bi kasnije naslikao celu sliku. Na osnovu te manje studije nastajala je veća slika, ali je i to samo po sebi veoma vredno delo. Teško je bilo doći do njih, retke su aukcije gde imate dela Paje Jovanovića i naravno, treba izlicitirati najveću cenu.

U čast prve organizovane izložbe u Nišu 1898. godine, kada je umetnik Borivoje Stevanović, Nišlija, napravio prvu izložbu u svom gradu u kafani Evropa, ambijent DMV galerije je prilagođen tako da liči na kafanu, postavljeni su stolovi sa kariranim stolnjacima, slika Stevanovića je takođe tu. Organizatori su uspeli da na vrlo originalan, nesvakidašnji način, postave ovu izložbu vrlo vrednih slika.

– Te 1898. godine, pre 125 godina, Niš nije imao prostora za izložbu i za to je poslužila kafana Evropa koja je bila glavno mesto za događanja u gradu. Na otvaranju same izložbe, na stolovima su bila i kuvana jaja, kako se to nekada u kafanama služilo, kaže Šarković. Želeli smo da to bude što upečatljivije ljudima koji ovde dođu i vide. Izložba će biti otvorena do 1. septembra, svakog radnog dana od 8 do 16 sati. Svi su dobrodošli, bio bih srećan da što više ljudi vidi ovu malu postavku zanimljivih dela, kaže Šarković.

Inače, ova kompanija organizuju i likovne kolonije, a pored izložbe slika, u prostoru DMV postoji i Muzej industrijske baštine i biblioteka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *