Povećan broj respiratornih infekcija kod dece

Povećan broj respiratornih infekcija kod dece

Sa početkom drugog polugodišta i povratkom đaka u školske klupe, povećan je broj respiratornih infekcija, te su ovih dana čekaonice odeljenja pedijatrije u niškom Domu zdravlja pune.

– Ovo je uobičajna situacija za ovo doba godine. U ovom periodu su inače aktivni sezonski virusi, ali možemo da kažemo da je sada povećan broj zbog izuzetno tople zime i visokih temperatura koje pogoduju razvoju virusa. Sada dominira virus gripa, ali moram da naglasim da je u pitanju umerena aktivnost, kaže dr Snežana Zdravković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Niš.

Iz Doma zdravlja kažu da se sporadično javljaju i deca sa kovid infekcijama.

– Kada su kod dece virusne infekcije izraženije, onda se javljaju uglavnom i sekundarne bakterijske infekcije. U pitanju su gnojne angine koje su izazvane betahemolitičkom streptokokom, koja se ponekad kod dece javlja i sa karakterističnom kliničkom slikom i promenama po koži. Mi pedijatri ne smatramo da su te infekcije opasne. Samo kod imuno kompromitovane dece možemo da očekujemo komplikacije virusnih infekcija, zato je važno da se na vreme prepoznaju, ističe dr Zdravković.

Ona dodaje da je trenutno povećan broj respiratornih infekcija kod dece školskog i predškolskog uzrasta, a smirivanje situacije očekuje se početkom proleća.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *