Preventivni pregledi bez zakazivanja i čekanja u niškom Domu zdravlja

Preventivni pregledi bez zakazivanja i čekanja u niškom Domu zdravlja

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, Dom zdravlja Niš nastavlja sa akcijom preventivnih pregleda, a vrata će u subotu 4. februara od 7 do 14 časova, otvoriti za sve one koji žele da odrade skrining na rano otkrivanje karcinoma, dijabetesa ili depresije.

Bez zdravstvene knjižice, uputa i zakazivanja, Nišlije će moći i ove subote u Domu zdravlja da urade besplatne preventivne preglede za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i debelog creva, kao i testove i preglede za otkrivanje šećernih, kardiovaskularnih bolesti i depresije.

– PAPA test, odnosno preventivni pregled za rano otkrivanje karcinoma materice moći će da urade sve žene od 25 do 64 godine, a brisevi će se uzimati, na prvom spratu Službe za zdravstvenu zaštitu žena. Takođe, žene od 50 do 64 godina moći će da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju, a za njih je organizovana i obuka za samopregled dojki, kaže dr Dragana Joksimović, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Niš.

Sve više ljudi oboleva od karcinoma debelog creva, zato je neophodno da sve osobe starije od 50 godina urade pregled.

– Svi kandidati moći će da urade jednostavan test kojim se otkriva “nevidljivo” krvarenje u crevima, koje mi ne možemo da uočimo, a koje pokazuju da postoje neke promene u crevima. Ukoliko otkrijemo na vreme, možemo da sprečimo dalje razvijanje bolesti i pojavu metastaza, dodaje dr Joksimović.

Koliko je preventiva bitna najčešće shvatimo tek kada imamo neki zdravstveni problem, zato lekari apeluju da su redovne kontrole ključne kada je očuvanje zdravlja u pitanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *