Promovisan film „Podvig Svetih iscelitelja Kozme i Damjana“

Promovisan film „Podvig Svetih iscelitelja Kozme i Damjana“

Da li ste znali da je Vojna bolnica u Nišu najstarija zdravstvena ustanova na jugu Srbije? Od osnivanja do danas, ovde su se lečili pripadnici vojske, građani Niša, kao i svi oboleli i ranjeni u ratovima na ovim prostorima. U njenom kompleksu nalazi se kapela Svetih Kozme i Damjana, o kojoj je nedavno snimljen i dokumentarni film.

Kapela Svetih iscelitelja Kozme i Damjana izgrađena je 1918.godine u neposrednoj blizini istorijskog spomenika Ćele – Kule, za potrebe bolesnika i osoblja Vojne bolnice u Nišu. Tokom godina izgubila je svoju prvobitnu funkciju, ali je 2018. godine obnovljena. Upravo zato, zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi odlučili su da naprave dokumentarni film.

– Nakon vraćanja bogoslužbenog prostora u njegovu prvobitnu namenu, dobila sam zadatak od upravnika Vojne bolnice da njegov prostor učinim dostupnim svim ljudima u veri. Iz tog svakodnevnog rada rodila se ideja da za petogodišnji period, koliko je prošlo od prvog osvećanja, napravimo jedan dokumentarni film koji bi ostao kao svedočenje od trenutka kada smo prostor vratili u njegovu prvobitnu namenu, kao i šta smo sve uradili u tom periodu, kaže Mila Nedeljković, scenarista filma i referent za informisanje Vojne bolnice u Nišu.

Mila Nedeljković i pukovnik dr Veljko Milić

Inicijativa o vraćanju bogoslužbenog prostora prvobitnoj nameni krenula je još 2009. godine, a film je snimljen u produkciji Vojnofilmskog centra Zastava film.

– Smatram da je značaj ovog filma veliki. Mislim da je to i prvi put da Zastava film snimi jedan dokumentarac o bogoslužbenom prostoru u Ministarstvu odbrane, a sama ideja je potekla upravo iz Vojne bolnice, kaže pukovnik dr Veljko Milić, direktor Vojne bolnice u Nišu.

Vojna bolnica u Nišu formirana je 22. januara 1878. samo 11 godina nakon oslobođenja Niša od Turaka, na inicijativu načelnika srpskog saniteta dr Vladana Đorđević. Od tog datuma do danas ova zdravstvena ustanova je bila uz svoju vojsku i srpski narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *