Proslava Svetog Pantelejmona

Proslava Svetog Pantelejmona

Sveti Pantelejmon, praznik koji sutra obeležava SPC je i slava niške gradske opštine Pantelej.

– Pripremljen je sadržajan program, različite manifestacije koje prate naša slavska dešavanja, kaže Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej.

– U dvorištu naše gradske opštine, danas, na dan Svete Petke, od 19.30 h biće svečano sečenje slavskog kolača i to je početak proslave. Imamo brojne zvanice iz inostranstva ove godine. Dolazi nam delegacija iz Belorusije, Bugarske, iz opštine Tivat, iz naše pobratimske opštinske Ilidža iz Republike Srpske, iz opštine Kavadarci u Makedoniji i baš se radujemo tim našim gostima. Za sve građane GO Pantelej i građane Niša smo, treći put, organizovali manifestaciju Pantelejska muzička vrteška. U sklopu te manifestacije, u okviru našeg programa koji radimo u saradnji sa muzičarem Nešom Saitom i Crnim mambama, biće i nastup folk pevača Bobana Zdravkovića, koji peva pred niškom publikom posle dve decenije, u prostoru Doma učenika srednjih škola.

Na sam dan Svetog Pantelejmona, u istom prostoru, u Engleskom domu, biće organizovane brojne predstave za decu, igraonice, muzička vrteška i to radimo u saradnji sa udruženjem Fabrika umetnika.

– Na dan slave, 9. avgusta ujutro će biti svečana liturgija koju će služiti vladika niški Arsenije i nakon toga, od 18 sati je svečana akademija GO Pantelej, u sali Fakulteta umetnosti, gde ćemo dodeliti najveća priznanja opštine. Ove godine, plaketu Počasni građanin GO Pantelej dodeljujemo generalu Milosavu Simoviću.

Tradicionalno, u dvorištu crkve Svetog Pantelejmona je vašar, koji godinama unazad privlači pažnju ne samo dece već i odraslih. Ako kiša ne pokvari proslavu, očekuju se velike gužve, zbog čega će i režim saobraćaja biti izmenjen, uz pojačano prisustvo patrola saobraćajne policije.

Izmene režima saobraćaja biće u ulicama:
– Kosovke devojke, na delu od raskrsnice sa ulicom Druge proleterske brigade do raskrsnice sa ul. Bulevar Svetog Pantelejmona
– Mavrovskoj, na delu od raskrsnice sa ulicom Kosovke devojke do raskrsnice sa Dubrovačkom ulicom
– Druge proleterske brigade, na delu od raskrsnice sa ulicom Kosovke devojke do raskrsnice sa ulicom Živorada Kostića Moravca
Privremena izmena režima saobraćaja važiće dana 08.08. 2023. godine u periodu od 14.00. do 22.00 časa i dana 09.08. 2023. u periodu od 10.00. do 22.00 sata. Tokom trajanja privremene izmene režima saobraćaja zabranjeno je parkiranje u navedenim ulicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *