Protest prosvetnih radnika u Nišu

Protest prosvetnih radnika u Nišu

Zbog sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima u školama, sindikati prosvetnih radnika danas su organizovali protest u 47 gradova u Srbiji. Pod sloganom “Stop nasilju u školama” traže od resornog ministarstva da što hitnije počnu pregovori o dobijanju statusa službenog lica.

U 24 škole u Nišu danas se nije čulo zvono za početak nastave. Prazne učionice i klupe rezultat su sve učestalijeg nasilja koje se dešava u školama. Na protestu koji je organizovan u centru grada, zahtevi prosvetnih radnika su isti: “Stop nasilju u školama i početak pregovora o statusu službenog lica”.

Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niš.

– Nastavnicima, prosvetnim radnicima su odsečene ruke, kada je u pitanju rad u školi. Verujte mi, ranije je to bilo mnogo drugačije, prosvetni radnik je bio poštovan. Danas znamo da smo na marginama ovog društva, kaže Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niš.

Povod za protest bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog jezika Tehničke škole u Trsteniku. Ovo je samo još jedan slučaj nasilja koji je potresao Srbiju. Prosvetni radnici poručuju da se iz godine u godinu situacija pogoršava.

Slaviša Milosavljević, nastavnik

– Uglavnom sve počinje snimanjem, objavljivanjem na društvenim mrežama, zatim preko postupaka učenika koji više ne žele da slušaju nastavnike, jednostavno taj deo komunikacije je sve uži i to traje godinama, kaže nastavnik Slaviša Milosavljević.

Prosvetni radnici poručuju da oni više ne žele da ćute o problemima sa kojima se suočavaju na poslu.

Ana Veljković, nastavnica

– Eskalacija nasilja je očigledno neki krajnji ishod odnosa koji ima i čitav sistem prema prosveti. Mnogo godina je prošlo sa urušavanjem čitavog sistema prosvete, kaže nastavnica Ana Veljković.

Kako bi se ovaj problem rešio, Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, a sredinom decembra biće održani sastanci sa predstavnicima prosvetnih radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *