Rat saopštenjima Klinike za kardiohirurgiju i uprave UKC Niš

Rat saopštenjima Klinike za kardiohirurgiju i uprave UKC Niš

Prenosimo u celosti objavu sa društvenih mreža prof.dr Dragana Milića, direktora Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš i zvanično saopštenje uprave UKC Niš koje su objavili na svom sajtu. Da li će ova situacija ugroziti zdravlje pacijenata? Nadamo se da neće i da će problem biti rešen, a lični interesi ostavljeni po strani. Ova situacija izazvala je revolt građana, koji negativno komentarišu postupak Uprave UKC, nakon čega se oglasila i Uprava svojim obrazloženjem nastale situacije.

Uprava UKC Niš ukinula je nabavku reagenasa za našu laboratoriju gde radimo testove za hemostazu kojim procenjujemo sklonost ka krvarenju ili trombozama kod pacijenata tokom i posle operacije. Nakon 15 godina, niška kardiohirurgija prinuđena je da zbog nedostatka reagenasa prekine sa radom kako ne bi ugrozila živote svojih bolesnika. Odluku o prestanku rada svih kardiovaskularnih operacija i transplantacije bubrega zbog nedostatka materijala za aparate Multiplate i ClotPro doneo je kolegijum klinike za kardiohirurgiju UKC Niš koga čine 33 lekara i to jednoglasno jer nismo imali drugog izbora.

Foto: Fb Dragan Milić

Klinika je u poslednjih nekoliko nedelja svojim dopisima upozoravala sve nadležne institucije u Srbiji (ministarstvo zdravlja i RFZO) da će ukidanje potrošnog materijala dovesti do onemogućavanja rada na našoj klinici i do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja. Ove metode i nabavka reagenasa nikada nisu bili sporni tokom poslednjih 15 godina a RFZO je u svom odgovoru na naš dopis napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo direktor UKC Niš dr Zoran Perišić.

Krivične prijave nas nisu zaustavile, ali bez reagenasa i materijala ne možemo da radimo…. Izvinjavamo se svim našim pacijentima zbog toga što će se ponovo, nakon skoro godinu dana, stvoriti liste čekanja ali to zaista nije više u našoj moći. Nekim drugim “decision makerima” očito ljudski životi i nisu važni već neka njihova agenda i šahovska kombinatorika. Klinika će, naravno, odmah po obezbedjivanju neophodnog materijala početi sa radom. Kad god to da bude…

Od 1995. godine radim u UKC Niš i nikada ovako nešto nisam ni video ni doživeo, napisao je na FB dr Milić.

Nakon ove objave doktora Milica, zvaničnim saopštenjem oglasila se i Uprava UKC Niš.

U jednoj stvari se možemo složiti – da je interes pacijenata najvažniji. Uprava UKC Niš nikada nije dozvolila da taj interes bude ugrožen i u ovom saopštenju objasnićemo da je zaista tako.

Stručne službe UKC su poočele da pripremaju tender za potrošni materijal čiji ugovori ističu do maja ove godine. U pripremi ovog tendera je uočeno da je za neke usluge, o kojima se ovde govori (ispitivanje agregacije trombocita i trombelastografija) sprovedena centralna javna nabavka preko RFZO. Po zakonu o javnim nabavkama to znači da se za takvo dobro ne može sprovesti sopstvena nabavka i da bi takav tender bio NEZAKONIT. Taj tender RFZO od juna 2023.godine, sproveden je za tip aparata sa kojima je kardiohirurgija radila do 2020.godine i čije aparate po popisnoj listi još uvek poseduje. Devetog februara smo se obratili za dozvolu za upotrebu ovih aparata i dobijanje reagenasa za njih po centralnom tenderu i tu dozvolu smo i dobili. Nakon toga, službe su obavestile kardiohirurgiju o tome i onda su otpočeli dopisi prema UKC, Ministarstvu zdravlja i RFZO sa zahtevom da se sprovede nabavka za postojeće aparate, od drugog dobavljača sa kojim smo do tada imali ugovor. Taj ugovor je sklopljen na 2 godine maja 2022.godine, važi 2 godine, ali je kompletno iskorišćen u celokupnoj vrednosti, a to je 132 miliona dinara do decembra prošle godine, preko 5 meseci pre isteka ugovora.

Svaki put smo odgovorili i Ministarstvu zdravlja i RFZO tražeći uputstva za dalje postupanje, ali odgovor nismo dobili. Dr Milić je taj odgovor dobio, a mi ne. Mi smo sa odgovorom tek danas upoznati. Ono što je odgovor razjasnio je da se ta centralna javna nabavka ne odnosi na transfuziju (iako UKC nema ni jednu kliniku koja ima odeljenje za transfuziju) i sugeriše se da reagense možemo nabaviti u samostalnom postupku javne nabavke, u skladu sa zakonom, kao što smo činili i do sada. Tu javnu nabavku UKC Niš može da raspiše već naredne nedelje, nakon što predstavnici Klinike za kardiohirurgiju definišu svoje potrebe.

Da se vratimo na ono najvažnije, a to je interes pacijenata. S obzirom da nismo znali kakva će instrukcija doći od nadležnih institucija, u centralnoj laboratoji je danas instalirana oprema koja koja koristi reagense centralizovane javne nabavke, a kojom se rade procedure koje traži Klinika za kardiohirurgiju. I ti reagensi sa centralne javne nabavke su jeftiniji od reagenasa sa naše nabavke, pa nikakav negativan finansijski efekat neće postojati. O kvalitetu ovih analiza govori i činjenica da Institut za kardiovaskulrne bolesti „Dedinje“ radi isključivo sa ovim mašinama (poput naših danas instaliranih) i pripadajućim reagensima (sa centralizovane javne nabavke) sa verovatno desetak puta većim brojem pacijenata od naše klinike. Zbog toga je svaki prekid operativnog programa apsolutno neopravdan i odgovornost za posledice ne pripada Upravi UKC Niš, koja je obezbedila zamenske aparate do realizovanja sopstvene nabavke, navodi se u saopštenju UKC Niš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *