Sajam zdravog odrastanja – igranje bez digitalnih uređaja

Sajam zdravog odrastanja – igranje bez digitalnih uređaja

Tokom proteklog vikenda, najmlađe Nišlije i njihovi roditelji imali su priliku da uz sportske aktivnosti i kreativne radionice zaborave na video igrice i mobilne telefone i da zajedno učestvuju u brojnim aktivnostima na otvorenom.

– Sadržaj je prilagođem deci, imamo razne kreativne radionice, sportske radionice, sportski poligon koji je takmičarske prirode, tako da deca posle poligona dobijaju i poklone. Imamo i predstavnike zdravstvenih ustanova koji edukuju decu i roditelje o značaju preventivnih pregleda od najmlađih dana. I za roditelje imamo edukativne radionice koje nose jako snažnu poruku – da srećan roditelj znači i srećno dete. Takođe, imamo i prezentaciju kulinarskih radionica, kaže Milica Maksimović, koordinatorka Sajma zdravog odrastanja.

– Ovo je zapravo pilot projekat, kako bismo osvestili prvenstveno naše sugrađane, a onda i ljude u regionu, koliko zapravo sadržaja za decu u Nišu ima i da vratimo decu pravim vrednostima, da ih vratimo parkovima, ulicama, kvalitetnim edukacijama, a ne samo kroz smart uređaje i digitalne kanale, kaže Maksimović.

Sandra M. iz Niša došla je sa svoje troje dece uzrasta od 3 do 8 godina. Kaže da smatra da je ona jedna od retkih koja decu vaspitava po “starinskom “modelu, onako kako su nju njeni roditelji vaspitavali. Na pitanje šta to sve podrazumeva, kaže da deci ne dozvoljava korišćenje mobilnog telefona, igraju se ispred zgrade, u parku, gledaju crtane filmove i ne igraju video igrice. Došla je da podrži ovakve sadržaje i kaže da je mišljenja da tokom leta treba osmisliti što više ovakvih manifestacija u Nišu. I drugi sugrađani koje smo pitali, dele isto mišljenje. Kažu, što više ovakvih skupova, to će deca lepše i zdravije koristiti slobodno vreme, naročito školarci u vreme raspusta.

Deca su se divno zabavljala. Igrali su fudbal, gađali lukom i strelom, skakali sa džakovima, nadvlačili konopac, aktivno učestvovali u radionicama… Najmlađe Nišlije kažu da je zdravo odrastanje onda kad vreme provode u prirodi, kad se zdravo hrane, kad ne provode vreme pored mobilnih telefona.

Svi posetioci koji su ovog vikenda posetili nišku Tvrđavu, uživali su i u Old timer festu, razgledanju retro modela i koncertu Kerbera i Sevdah Rock Connection-a, Vlade Georgieva i Penthouse benda.

Roditelji, ovo može biti lep primer kako je potrebno samo malo volje i kreativnosti da se organizujete sa drugim roditeljima i svojoj deci osmislite igre, takmičenja i boravak na otvorenom. Sve je bolje od mobilnih telefona u dečjim rukama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *