Savetovalište za decu žrtve nasilja otvoreno u Nišu

Savetovalište za decu žrtve nasilja otvoreno u Nišu

Nasilje bilo koje vrste nad bilo kim nedopustivo je i svi bi trebalo da imamo nultu toleranciju prema nasilju i nasilnicima. Međutim, posebno boli kada je dete žrtva nasilja ili zlostavljanja i neophodno je da se u javnosti o tome govori, da se nasilnici prijavljuju i najstrože sakcionišu, a da celo društvo radi na prevenciji, koja je ključ u borbi protiv nasilja.

To su prepoznali nadležni u Sigurnoj kući u Nišu i gradskim strukturama, tako da je danas otvoreno prvo i jedino te vrste u našoj zemlji, Savetovalište za decu žrtve nasilja, gde će sa njima i njihovim roditeljima ili starateljima raditi stručni timovi i pružati ne samo psihološku podršku, već će se raditi i na edukaciji i prevenciji.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće, u okviru koje su otvorene prostorije Savetovališta, istakla je da se tokom svog dugogodišnjeg rada na problemu nasilja često susretala sa problemom nasilja nad decom.

Svedoci smo da deca trpe raznovrsne oblike nasilja i smatrali smo da jedno sveobuhvatno sagledavanje ovog problema veoma značajno. U situaciji kada dođe do nasilja, važno je da postoje brzi i koordisani postupci koji će, pre svega, zaustaviti nasilje, ali je takođe veoma važno da se detetu koje je doživelo nasilje pruži podrška i pomoć.

Danas otvaramo Savetovalište za decu žrtve svih oblika nasilja – i fizičkog, i emocionalnog, i seksualnog, vršnjačkog, digitalnog i zanemarivanja i zlostavljanja. Uputni organ biće Centar za socijalni rad, objasnila je Ščekić. Prema podacina Centra za socijalni rad u Nišu, na godišnjem nivou ima oko 200 prijava za nasilje nad decom. Savetovalište će pre svega pružati terapeutske usluge deci koja su žrtva nasilja, psihoedulativnu i savetodavnu podršku rositeljima ili starateljima dece koja imaju jedno takvo iskustvo i Savetovalište će se baviti preventivnim aktivnostima. Što se tiče terapeutskog rada, s obzirom na to da Svetska zdravstvena organizacija za rad sa decom sa traumom preporučuje kognitivno bihejvioralnu terapiju, fokusiranu na traumu, mi ćemo u svom radu primenjivati ovu terapiju, koja obuhvata rad sa decom od treće do osamnaeste godine.  U proseku je potrebno 18 susreta, odnosno seansi sa detetom što ne možemo da ograničimo jer zavisi i od jačine traume i od opšteg stanja deteta, od njegove koncentracije i pažnje. Dete će se pratiti i nakon tih tretmana, dva do tri puta godišnje. Ono što je najbitnije, to je rad na prevenciji i mi ćemo potpisati Protokol o saradnji sa svim relevantnim institucijama i nevladinim organizacijama u gradu, koje se bave zaštitom dece od nasilja, istakla je direktorka niške Sigurne kuće.

Grad Niš uvećava broj usluga socijalne zaštite, posebno nam je drago što smo prvi u Srbiji sa ovakvim Savetovalištem, s obzirom na to da gradu gravitira veliki broj ljudi, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Smatramo da je potreba i dece i porodica da ovo Savetovalište primi i roditelje i decu i iz okoline. U narednih nekoliko meseci ćemo potpisivati sporazume sa okolnim opštinama, kako bi i ta deca iz okoline imala mogućnost da ovde dobiju pravu uslugu. Mi ćemo naredne godine usluge razvijati ne samo u ovom zdanju, već i u Mari, Centru za socijalni rad, jer mislim da je veliki broj ljudi u toj potrebi da stručna lica sarađuju sa njima, da im se obrate i naravno da zatraže i dobiju pomoć, rekla je gradonačelnica Niša.

Jako bitna stvar je preventiva, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Momir Đorđević.

Kada dođe do nekog problema, možda smo već zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju moramo uvek da unapredimo, kako bi što manje nasilja bilo, a najviše nasilja nad decom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *