Šenbrun- najposećeniji dvorac u Beču

Šenbrun- najposećeniji dvorac u Beču

Najznačnija i najposećenija atrakcija u Beču je dvorac Šenbrun sa više od tri miliona posetilaca godišnje. Šenbrun se smatra jednim od najimpresivnijih baroknih kompleksa Evrope. Palata Šenbrun je bivša carska letnja rezidencija i smatra se ne samo glavnom atrakcijom Beča, već i jednim od najvažnijih arhitektonskih, kulturnih i istorijskih spomenika u Austriji i simbolom moći dinastije Habzburg.

Ova barokna palata pod zaštitom UNESCO-a bila je nekada letnja rezidencija Habsburgovaca. Bogato dekorisane prostorije i fantastična arhitektura čine ga vrlo privlačnim, a često ga zovu i Mini Versaj. Gradnja dvorca je započela 1696. godine, kompletno je završena i dobija današnji izgled 1743. godine, u vreme vladavine carice Marije Terezije. Ona je dodala još jedan sprat da bi smestila šesnaestoro svoje dece. Zgrada dobija njenu omiljenu boju – Šenbrun žutu. U XIX veku glavni stanovnik Šenbruna bio je car Franc Jozef I i njegova vrlo popularna supruga Elizabeta od Bavarije poznatija kao Sisi.

U ovom dvorcu se pisala istorija Austrije. Poslednji kralj Austrougarske Karl I abdicirao je 1918. godine, u Plavom kineskom salonu dvorca Šenbrun, čime je došao kraj monarhije i okončana 640 godina duga vladavina Habzburgovaca. Kada je Napoleon okupirao Beč od 1805. do 1809. godine, Šenbrun mu je bio štab. Dvorac Šenbrun je na listi UNESKO svetske baštine od 1996. godine. Šenbrun nije samo palata, vrtovi koji su deo kompleksa su prava oaza u sred grada. Ulaz u glavni, prostrani deo vrta je besplatan. U toku leta, ogroman park je prepun cveća, dok tokom proleća mnoge fontane ne rade. Na vrhu brda nalazi se Glorijet koji je korišćen kao trpezarija i sala za prijeme. Sa vrha Glorijeta se pruža atraktivan panoramski pogled na Beč, ali da bi se u pogledu uživalo potrebno je popeti se uz brdo, što može biti naporno tokom leta kada su velike vrućine. Ali, kada se popnete na vrh, ostajete zadivljeni Bečom na dlanu, pogledom koji će vas oduševiti.

Istorija Šenbruna počinje još u 14. veku. Krajem 17. veka, car Leopold I angažovao je baroknog arhitektu Johana Bernharda Fišera fon Erlaha koji se školovao u Rimu, da projektuje palatu za lov za svog sina, krunskog princa Jozefa, kasnije cara Jozefa I. Ova palata došla je na mesto „dvorca za užitke“ carice Eleonore Gonzaga, izgrađenog 1642. godine. Palata Jozefa I tokom 18. veka će prerasti u carsku rezidenciju. Za vreme vladavine Marije Terezije, kao letnja rezidencija, Šenbrun je postao centar dvorskog života, u koji su dolazili i vodeći evropski državnici.

Inače, u Šenbrunu je za caricu Mariju Tereziju nastupao i Volfgang Amadeus Mocart, 1772. godine, kada je imao samo šest godina, a svirao je zajedno sa svojom starijom sestrom u Galeriji ogledala.Kompleks je ozbiljno oštećen tokom druge turske opsade Beča 1683. Tek od 1743.godine, kompleks je obnovljen, tokom vladavine Marije Terezije i služio je kao njena letnja rezidencija.

Schönbrunn u bukvalnom prevodu znači prelepi izvor. Prema legendi, imanje je dobilo ime po izvoru koji je 1612. godine tokom lova otkrio car Mateus, a prvi pisani dokaz o ovom imenu potiče iz 1642.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *