Skrining na SMA od aprila u svim porodilištima

Skrining na SMA od aprila u svim porodilištima

U svim porodilištima u Srbiji, od aprila meseca ove godine počeće da se sprovodi nacionalni skrining na rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije (SMA).

– Svaka 35. do 37 osoba u opštoj populaciji je nosilac recesivnog gena za spinalnu mišićnu atrofiju. O trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obezbeđeni su dijagnostika, lečenje, medicinsko-tehnička pomagala i rehabilitacija za obolele od spinalne mišićne atrofije, saopštila je Jovana Simanović, direktorka Sektora za lekove i farmakoekonomiju RFZO-a.

Skrining na ovu retku, ozbiljnu, progresivnu bolest, trenutno se kao pilot-projekat sprovodi u GAK „Narodni front“ u Beogradu.

Od prošle godine, RFZO je odobrio terapiju za više od 70 pacijenata, rečeno je na trećoj internacionalnoj konferenciji o SMA u Beogradu. SMA je retka, ozbiljna, progresivna bolest, čiji simptomi mogu da se razviju već u prvim mesecima života. Skrining podrazumeva da se bebama, uz pisanu saglasnost roditelja, vadi krv koja se šalje na analizu.

Kada se spinalna mišićna atrofija otkrije na vreme, deci ne treba skupa terapija, već je dovoljno da dobiju i neku od terapiju dostupnih u Srbiji. Dobijanje takve terapije omogućava im potpuno normalan život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *