Uspori, život te čeka!

Uspori, život te čeka!

„Uspori, život te čeka!“ naziv je kampanje koja je danas realizovana u Nišu. Kampanja je usmerena na sve vozače, sa temom brzine. – Brzina predstavlja jedan od najvećih problema bezbednosti saobraćaja. Svaka treća nezgoda koja se dogodi u Republici Srbiji, a za posledicu ima smrtni slučaj, jeste uzrok nepoštovanje brzine kretanja vozila, izjavio je danas u Nišu Branko Stamatović, vd direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

– Hoćemo da poručimo svima da je poštovanje ograničenja brzine jako bitno i da je uvek to sa razlogom. Jedna od najvećih predrasuda koja se dešava u saobraćaju jeste da “moje vozilo staje u mestu”, ističe Stamatović. Hoćemo da objasnimo da to nije slučaj, vozilo ne može da stane u mestu, vozilo pre nego što ukoči prođe određeno vreme. Imamo vreme koje prođe u reakciji vozača, vreme koje prođe u reakciji samog vozila i imamo određeni zaustavni put. Zaustavni put pri brzini od 50 km na sat je negde oko 28 metara i to znači da vozilo ne može da stane u mestu. Ono što je veliki problem jeste brzina udara pešaka. Pri brzini od 60 km na sat, ako vozilo udari pešaka, pešak ima samo 40 odsto mogućnosti da preživi tu saobraćajnu nezgodu, upozorio je Stamatović.

Ukoliko vozilo udari pešaka sa brzinom od 50 km na sat, šansa da preživi pešak je 80 procenata, dok pri brzini od 30 kilometara na sat, šansa da pešak preživi je preko 90 procenata.

I to je jedan od razloga zašto se u lokalnim samoupravama, u gradovima, uvode zone 30, kako bi pešaci, biciklisti i oni koji su najizloženiji i najmanje zaštićeni u saobraćaju bili najviše zaštićeni, odnosno da bude smanjen rizik stradanja u saobraćajnim nezgodama.

Kampanja koja je krenula iz Niša biće realizovana u pet gradova u Srbiji.

Stamatović kaže da je Niš pokrenut sa razlogom, 21 osoba izgubila je život u 2022. godini i upravo je brzina bila jedan od glavnih razloga zašto su ti životi izgubljeni u saobraćajnim nezgodama.

– Takođe, ovde u Nišu je problem stradanja pešaka. Za prethodnih pet godina, čak 27 pešaka je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, što čini preko trećinu svih stradalih u saobraćajnim nezgodama u Nišu, a to je povezano sa brzinama kojom nam se kreću vozila i naša poruka za sve je da posebno poštuju pravila i propise u saobraćaju, da poštuju ograničenja brzine, posebno u zonama škola gde je zona 30 i ograničenje brzine na 30 km na sat, želimo da apelujemo na sve da posebno poštuju saobraćajne propise u prisustvu dece, ističe Stamatović.

Pored realizacije same kampanje, u Nišu je organizovan je i sastanak sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja, gde je razgovarano na teme unapređenja saobraćaja u Nišu, šta treba uraditi i na koji način. Agencija za bezbednost saobraćaja se stavila na raspolaganje za sve dalje aktivnosti u Nišu, a biće održana i tribina sa studentskim parlamentima u Rektoratu Univerziteta, sa temom Bezbednost mladih u saobraćaju.

– Prošle godine, u Srbiji je izgubljeno 127 mladih života u saobraćajnim nezgodama i posebno su nam zanačajne aktivnosti koje smo pokrenuli sa studentima, studentskim parlamentima u celoj Srbiji i hoćemo da pozovemo sve studente da budu naši promoteri i da u svom okruženju promovišu bezbedno učestvovanje u saobraćaju, da ih pozovemo da, ako su vozači, budu pažljivi, da poštuju brzinu i ograničenje brzine kretanja vozila.

– Brzina jeste jedan od glavnih problema, ali i upotreba mobilnih telefona u toku vožnje i vožnja u alkoholosanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i sa mladima će se posebno razgovarati na te teme, najavio je danas u Nišu Stamatović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *