Srbiji 160 miliona evra za energetsku krizu

Srbiji 160 miliona evra za energetsku krizu

„Pozivamo sve, uključujući i Srbiju da nam se priključi u nabavci gasa, kako bismo mogli da zajednički postignemo što bolje rezultate po pitanju cene“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je dolaskom u Niš otpočela posetu Srbiji.

Na aerodromu Konstantin veliki je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fon der Lajen je sa Vučićem obišla mesto izvođenja radova na izgradnji gasnog konektora između Srbije i Bugarske, u selu Jelašnica.

Fon der Lajen je najavila da će Srbija dobiti 160 miliona evra direktne budžetske pomoći da se izbori sa energetskom krizom.

Zahvaljujući se na pomoći Evropskoj uniji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je to za Srbiju ogroman novac koji će olakšati probleme sa kojima se Srbija suočava.

Vučić je izjavio da je veoma zabrinut zbog razgovora sa Prištinom i da će Srbija uraditi sve što može da sačuva mir i stabilnost.

Srpski predsednik je istakao da se u izveštaju Evropske komisije o Srbiji navodi da postoje problemi u dijalogu Beograda i Prištine. To je tačno, ali, rekao je Vučić, odgovornost Srbije za to jednaka je nuli.

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji u dužini od 109 kilometara na srpskoj strani.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad- Bugarska biće finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke, koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Srbija je do sada izdvojila za ovaj projekat 15 miliona evra i 7, 5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *