Svečano otvaranje Filmskih susreta u Nišu

Svečano otvaranje Filmskih susreta u Nišu

58. Filmski susreti u Nišu sinoć su zvanično otvoreni. Prepuna Letnja pozornica, crveni tepih, glumci, vatromet…Veličanstvena atmosfera koja se zaista ne može najbolje opisati rečima. Ispred kapija ostao je veliki broj građana koji su želeli da kupe kartu, ali nije ih više bilo, Sve su karte rasprodate!

U zvaničnom, takmičarskom delu 58. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti biće prikazano 14 filmova, od kojih je čak osam premijera.

Svake godine, tokom poslednje nedelje avgusta, grad Niš domaćin je glumačkoj eliti naše zemlje. Publika nestrpljivo očekuje da uđe u svet čarolije sedme umetnosti i da na pozornici pozdravi neka od najvećih imena srpskog glumišta. Tradicija niškog festivala od 58 godina govori mnogo sama po sebi, ali je još uzbudljivija pomisao da su se na ovoj sceni publici poklonili Ričard Barton, Elizabet Tejlor i drugi inostrani glumci, ali i najveća imena nekada jugoslovenskog, a kasnije srpskog filma.

Da se s ponosom podsetimo, da je Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ – Niš jedinstvena manifestacija filmske umetnosti koja isključivo vrednuje kreativni rad filmskih glumaca. Festival je počeo sa radom davne 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, projekcijom filmova na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. Prvi put su se tada glumci okupili u Nišu da bi se družili i nagradili one koji su pružili najbolje na filmskom platnu. Do raspada Jugoslavije niški Filmski susreti su bili festival glumačkih ostvarenja svih republika, a zatim festival glumaca Srbije.Direktor festivala je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, a umetnički direktor je Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije.

Simbolični gest „vladavine“ glumaca gradom tokom Festivala je svečano uručivanje ključeva Grada Niša predsedniku žirija (i to je uvek glumica) koju je uručila gradonačelnica Dragana Sotirovski. Ove godine, laureat nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu je Mirjana Karanović, naša velika filmska, televizijska i pozorišna glumica.

Prve večeri, publika je uživala u filmovima “Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, “Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića i “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović. Večeras su na programu filmovi “Usta puna zemlje“ Puriše Đorđevića, „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i „Manja“ Nikole Končarevića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *