Takmičenje učeničkih kompanija

Takmičenje učeničkih kompanija

Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija iz 24 škole sa jugoistoka Srbije, održanom u Nišu, učenička kompanija „ZaČili” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje učeničke kompanije bave proizvodnjom prvog ekološki čistog i organskog sredstva za zaštitu biljaka na domaćem tržištu, napravljenom od ljute paprike.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „BioFarm” učenika srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu koji proizvode prihranu za domaće i divlje životinje na prirodnoj bazi, sa velikom koncentracijom lekovitog bilja radi poboljšanja zdravlja i ishrane ovih životinja. Učenička kompanija „NiFood” iz niške Ugostiteljsko-turističke škole osvojila je treće mesto, sa organskim kockama za supu napravljenih od celog povrća i organskih ostataka bundeve i šargarepe, tzv. tropa. Ovom pobedom stekli su pravo učešća na Nacionalnom takmičenju u Beogradu.

Kada su saznali da se u Srbiji godišnje baci 770.000 tona hrane, učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole došli su na ideju da oforme učeničku kompaniju NIfood, koja će tu hranu koristiti u prozivodnji.

Luka Marković je učenik Ugostiteljsko turističke škole u Nišu koji je u ovom projektu menadžer proizvodnje.

Kako pravite kocke za supu?

– Najpre nabavimo proizvode, jedan deo tropa, od bundeve i šargarepe i cele proizvode – celer, paškanat, crni luk, praziluk i peršun i dodajemo začine, biber i lovorov list. Najpre termički obradimo sve proizvode, kako bi omekšali i kako bi dobili jednu finu kašu, kaže Luka. Nakon toga izlijemo u pleh, zamrzavamo i onda se seku kockice i dalje se pakuju.

Ovo je kocka za supu bez aditiva i konzervansa, kako je ona održiva?

– Trenutno, ne može dugo da stoji, sedam dana maksimalno i mora se čuvati u frižideru, a mi imamo u planu da kroz dalju proizvodnju tu kocku briketiramo i tada će imati mnogo duži rok upotrebe.

Znači, vi pravite kocku od povrća za supu od ostataka hrane?

– Da, kada ljudi iskoriste šargarepu, ostane kora u kojoj se inače nalazi najviše vitamina, kao i u tropu, kaže mladi preduzetnik Luka Marković.

Milica Todorović, učenica trećeg razreda, najavljuje ozbiljne poslovne korake.

– U planu je proširenje proizvodnje, stupićemo u kontakt sa jednom kompanijom sa kojom planiramo dalju saradnju, u cilju poboljšanja proizvoda.

Da mladi preduzetnici itekako brinu o zaštiti prirode, pokazuje njihov “biznis”. Naime, kako nam je rekla Andrea Marković, učenica Ekonomske škole u Nišu, njihova učenička kompanija se bavi proizvodnjom plastičnih prstenova za ptice, od reciklirane plastike, sa čipovima.

– Na svakom prstenu postoji kod preko kojeg možemo saznati informacije o ptici, kao npr. njena starost, vrsta, migracije i sve potrebne informacije. Pomoću tih prstenova, možemo da poboljšamo i smanjimo krivolov i pomognemo flori i fauni. Takođe, izrađujemo fluoroscentno prstenje za kućne ptice. U slučaju da se neko plaši da će mu ptica pobeći, mi radimo izradu tih prstena.

Kako ste došli na ideju da to radite?

– Išli smo na predavanja i dobili ideju jer znamo da su mnoge vrste ptica ugrožene, vidimo šta se dešava s njima, a bilo nam je žao što je to tako i došli smo na ideju da ih na ovaj način osiguramo. Uz to, pomažemo prirodi i dobijamo profit od toga.

Na koji način ostvarujete profit?

– Mi proizvodimo prstenje od recikliranog materijala i to je velika pomoć. Sa našim saradnicima radimo zajedno i ljude kojima prodamo upućujemo na udruženja koja stavljaju to prstenje na ptice, jer mi ne možemo to raditi sami, bez licence, kaže Andrea.

Učenička kompanija sarađuje sa Zavodom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– Zavod za zaštitu i proučavanje ptica je nama ove godine izašao u susret, obezbedio nam sve neophodne publikacije o prstenju za ptice. Oni su nama dali brojne podatke, jer mi kao učenička kompanija nismo imali velika saznanja o tome. Sa ekonomskog aspekta, nama je ovo bilo veoma zanimljivo jer smo pored preduzetništva, upoznali  izučavanje ideje, do njene realizacije. Učeničke kompanije smišljaju inovativne ideje, a prstenje za ptice koje mi proizvodimo je jedinstveno i ne može ih dobiti svako, niti da ih kupi, već samo licencirana udruženja koja imaju svoje obučene prstenovače, koji ispit polažu u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, s ponosom ističe Andrea.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *