Teška nesreća u rudniku Soko, poginuli rudari

Teška nesreća u rudniku Soko, poginuli rudari

Osam rudara je poginulo, a 18 povređeno u rudniku mrkog uglja Soko kod Sokobanje. Najmlađi stradali rudar ima 31, a najstariji 59 godina.U nesreći su poginuli rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokirilo Branko (56), Branislav Zlatanovoić (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34). Iz okna rudnika izvučeno je 68 rudara. Nesreća se dogodila rano jutros, nešto posle 4 sata.

Osamnaest  rudara sa lakšim pivredama prebačeno je u bolnicu u Aleksincu. Dva rudara su prebačena u UKC Niš, njihovo stanje se prati i nisu u životno ugroženi.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da nije bilo eksplozije, već da su se rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. Ona je dodala da u rudniku postoji najbolja oprema za monitoring. Ovo je velika tuga. Još jednom izražavam saučešće porodicama stradalih rudara čija su tela upućena u Niš, gde će biti izvršena obdukcija.
Mihajlović je najavila da će država pomoći porodicama stradalih rudara.
,, Iza stradalih rudara ostalo je 12 dece i naša je obaveza da učinimo sve što možemo“, rekla je ministarka Mihajlović. Istražni organi i nadležne inspekcije utvrdiće uzrok nesreće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *