Prosvetari: Vlast nema sluha za naše probleme

Prosvetari: Vlast nema sluha za naše probleme

U svim školama gde Unija sindikata prosvetnih radnika ima svoje članstvo, danas su časovi bili skraćeni za 15 minuta. U Srbiji je oko 800 škola u Uniji.

– Od 44, u Nišu je u štrajku 38 škola. Ovo je treći štrajk prosvetara u ovom mesecu. Zahtevi su isti, smanjenje broja učenika u odeljenju na 24, povećanje plate još za 12 odsto u ovoj godini i izmena Zakona iz oblasti osnovnog sistema obrazovanja i vaspitanja. Nadam se da će konačno vlast, Ministarstvo, ozbiljno uzeti u razmatranje naše probleme i da ćemo u nekom narednom periodu uspeti da ih rešimo, kaže Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša.

Problemi u prosveti se gomilaju godinama i ne rešavaju se. On dodaje da ima još dosta problema zbog kojih se štrajkuje, među kojima je i sve izraženije verbalno, fizičko i elektronsko nasilje u školama i ističe da Ministarstvo za njih nema dovoljno sluha.
– Nadam se da ćemo konačno dobiti ministra koji će imati više razumevanja za probleme roditelja, nastavnika i učenika.

– Prosvetni radnici su na margini i imamo malo razumevanja kod svih vlasti, ne samo ove. Niko nema sluha za probleme u prosveti. Nadam se da će i ostali sindikati prosvetnih radnika podržati naše zahteve, ali i oni koji nisu u sindikatu, kao i roditelji, jer je problem zajednički i u interesu je svih nas da se problemi reše. Ovaj štrajk je organizovan s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme koji nas muče i skraćenje časova od 15 minuta danas neće poremetiti tok nastave niti ugroziti obrazovni proces, kaže predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša za Odgovor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *