Toplotni talas u Srbiji, vreme opasno po zdravlje

Toplotni talas u Srbiji, vreme opasno po zdravlje

Institut za javno zdravlje „ Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je upozorenje zbog najavljenog toplotnog talasa u narednim danima, a posebno za 9, 11. i 13. jun kada se očekuju visoke temperature vazduha širom Srbije, koje se svrstavaju u kategoriju „opasnih pojava“ prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije.

Po kriterijumima SZO, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

Građanima se savetuje da izbegavaju najtopliji deo dana za boravak napolju i da što češće uzimaju tečnost i tako se rehidriraju. Takođe, iz Instituta navode da temperature podvedene pod kategoriju „opasnih pojava“ podrazumevaju da građani treba da sprovode mere lične zaštite.

Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote.

Redovna rehidracija tokom celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi. Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).

Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa, navodi se u preporukama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *