„Trnova ružica“ otvara Festival

„Trnova ružica“ otvara Festival
Zvaničan plakat festivala

 

Pozorište lutaka Niš će sa predstavom „Trnova ružica“ učestvovati na Pedeset trećim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije koji će biti održani od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu.

„Reč je o najznačajnijem nacionalnom lutkarskom festivalu na kome učestvuju profesionalna lutkarska pozorišta iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Zrenjanina, Niša i Kragujevca“, poručuju iz niškog Pozorišta lutaka.

Festival se organizuje u saradnji sa UNIMA centrom Srbije, a ove godine pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture.

Pozorište lutaka Niš nastupa prvog festivalskog dana u 10.30 na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“, koje je ovogodišnji domaćin festivala. Tokom četiri festivalska dana, publika će videti još i predstave: „Metarmofoze“, „Kad je bio mrak“, „Dečak i mesec“, „Životnjske priče“, „Ljubav i violina“, „O jednoj običnoj Crvenkapi“ i „Bajka o začaranoj lepotici“, a poslednjeg dana nakon dodele nagrada, u čast nagrađenih, predstavu „Junak u tregerima“ odigraće Dječje pozorište Republike Srpske.

Predstavu „Trnova ružica“ je režirao Vladimir Lazić, a na festivalu će je izvesti: Slobodan Miljković, Svetlana Mihajlović, Jovan Živković, Aleksandra Pavlović, Marija Cvetković, Jelena Đorđević i Toma Bibić.

Iz niškog Pozorišta lutaka podsećaju da je predstava premijerno izvedena oktobra 2021. godine i ovo će biti njeno drugo festivalsko izvođenje. Na Osmom festivalu Dječije umjetnosti u Sarajevu ove godine, „Trnova ružica“ je osvojila tri nagrade: Gran-pri, Nagradu za najbolju scenografiju i kreaciju lutaka i Nagradu za najbolju kostimografiju.

Foto: Pozorište lutaka u Nišu/Ivan Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *