Posle dve godine pauze, otvoren Sajam knjiga u Nišu

Posle dve godine pauze, otvoren Sajam knjiga u Nišu

Gužve od ranih jutarnjih sati govore da su se građani uželeli ovakvih manifestacija, kojih nije bilo u vreme pandemije kovida. Mladi, stari, deca, obilaze štandove i po povoljnijim cenama no inače, kupuju ono što ih interesuje.

Organizator 57. Sajma knjiga je Niški kulturni centar. Direktor Srđan Savić kaže da očekuju povratak na staze stare slave, posle dve godine pauze.

– Poseta je veoma dobra, jer smo uspeli, organizujući Sajam knjiga, da imamo dva vikenda. Očekujemo posetu do 20 hiljada ljudi, imamo veliki broj izlagača, kao i posetilaca i nadamo se da će biti uspešan. Naravno, da bi bio uspešan u potpunosti, nije dovoljno da bude samo organizator zadovoljan. Pre svega, treba da budu zadovoljni izlagači, da bi dolazili i narednih godina i očekujemo da, pre svega, budu zadovoljni posetioci. Veoma raznovrsna literatura je ovde prisutna, na mnogo štandova su veoma ozbiljni i veliki popusti, tako da mislim da će svako moći da probere ponešto, kaže Savić. Ovde ima vrhunske beletristike, savremena književnost, ima klasike, sabranih i izabranih dela poznatih pisaca, imamo i antikvare koji prodaju neke stare knjige, raznovrsnu publicistiku, tu su i stripovi, različita literatura za decu… Imamo i crkvene izdavače, tako da svako može naći nešto što ga interesuje, da obogati svoju kućnu biblioteku, ističe direktor NKC.

Koliko je izlagača na 57. Sajmu knjiga i šta će biti od pratećeg programa?

– Mi imamo 60-ak izlagača kada su u pitanju štandovi, ali smo ove godine bili malo fleksibilniji tako da, osim izdavača sa sopstvenim izdanjima, ovde sada imamo i neke distributere i knjižare koji imaju po nekoliko izdavača ili imamo združene izdavače, tako da sigurno imamo i do 80 izdavača koji su prisutni na različitim štandovima. To je dobro i odgovara nekom proseku kada je reč o niškom Sajmu knjiga, jer mi ipak, ne raspolažemo toliko velikim prostorom kao Beograd koji ima sajamski prostor. Trudimo se, u saradnji sa halom Čair, da obezbedimo najbolje moguće uslove da ovde bude što veći broj izlagača, ali da se i posetioci i sami izlagači osećaju prijatno. S druge strane, imamo i prateći program jer ovo nije samo tržišno komercijalna manifestacija, ovo su ipak knjige i potpuno je logično da se mi trudimo da napravimo što je moguće zanimljiviji prateći program-nešto radeći samostalno, nešto u koordinaciji sa izdavačima koji su ovde prisutni. Na otvaranju Sajma imali smo Zvonka Karanovića, proznatog pesnika koji je dobitnik raznih nagrada, između ostalog, dobio je nagradu Ramonda serbica za životno delo na Međunarodnoj književnoj koloniji u Sićevu. Narednih dana imaćemo i popularne pisce koji su objavljivali za razlilčite izdavače: Vanja Bulić, Simonida Milojković, Vesna Dedić, a imaćemo i prezentaciju niških pisaca. Predstaviće se pojedini književni klubovi, biće više niških pisaca. Predstavićemo jedno od najnovijih izdanja NKC strip Tajna stare vodenice prema prozi Miloša Petkovića kojio je uradio Srđan Todorović iz Zaječara, predstaviće se niški pisci, naročito u sferi fantastike – Goran Tokić, Boban Vučković idr. Biće tu i Miloš Petković sa Galetom Kerberom koji će potpisivati knjige… dakle, vrlo zanimljiv prateći program koji će se dopunjavati narednih dana, a sve prezntacije biće u centralnom prostoru , tako da će veliki broj posetilaca sada moći da ih vidi.

Sajam knjiga biće otvoren do 4. decembra, radno vreme je od 10 do 20 sati, a cena karte od 100 i 150 dinara može se kupiti na blagajni hale Čair.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *