Vakcina – rešenje za plućne streptokoke

Vakcina – rešenje za plućne streptokoke

Koliko je života steptokoka pneumonija odnela u Srbiji ne znamo, ali je svetska statistika upozoravajuća. Godišnje od upale pluća oboli oko 450 miliona ljudi, a jedino adekvatno rešenje jeste vakcina, poručili su stručnjaci na skupu pod nazivom Udahni život – zaštiti pluća.

Problemi sa disanjem, kašalj koji ne prestaje i groznica samo su neki od simptoma koji ukazuju na upalu pluća.

Bakterija streptokoka pneumonija, osim što izaziva ovu bolest, može dovesti i do meningitisa, infekcije krvi i sepse koja se može završiti smrtnim ishodom – kaže za portal Odgovor dr Danijela Cvetković, načelnica odeljenja Opšte medicine Doma zdravlja Niš.

Jedino rešenje jeste vakcina koja postoji već 40 godina u najrazvijenijim zemljama sveta, a u našoj državi je besplatna. Dovoljno je da primite samo jednu dozu vakcine koja štiti više od 75 odsto. Lekari savetuju da svi oni koji su preležali koronavirus i imali srednje tešku ili tešku kliničku sliku trebalo bi da se vakcinišu.

Na skupu koji je organizovalo Udurženje lekara porodične/opšte medicine poručeno je da su u najvećem riziku starije osobe zbog njihovog oslabljenog imunog sistema, ljudi sa hroničnim oboljenjem pluća, jetre, bubrega i sa kardiovaskularnim bolestima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *