Zadovoljni korisnici u Prihvatilištu za odrasla i stara lica

Zadovoljni korisnici u Prihvatilištu za odrasla i stara lica

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Nišu postoji od marta 2022. godine i od tada do danas je bilo oko 60 korisnika. Starosna granica za boravak u Prihvatilištu je od 26 godina pa nadalje.

Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da su uglavnom muškarci korisnici Prihvatilišta, kaže rukovodilac Prihvatilišta Gorica Cvetković. Procedura smeštaja je takva da ih upućuje Centar za socijalni rad, od njih dobijamo uput, ovde vršimo prijem korisnika. Na samom prijemu se radi zdravstveni pregled, higijenska nega korisnika i smešaj u sobi za izolaciju, jer se još uvek pridržavamo pravila koja su važila u vreme pandemije kovida 19, kaže Cvetković.

Korisnik u sobi za izolaciju boravi tri dana, nakon čega bude raspoređen u neku od soba.

U Prihvatilištu imamo i zdravstvenu službu-lekara i tri medicinske sestre koje su tu za korisnike 24 sata svakog dana i brinu o njihovom zdravstvenom stanju, upućuju na kontrolne preglede kod lekara specijalista, dele propisanu terapiju koju korisnici imaju.

R.I. Rođen je 1963. godine i kaže da je tu već tri meseca, mada ima svoju kuću, ali je imao ozbiljnu hiruršku intervenciju.

Pošto živi sam, preporučeno mu je da postoperativni period provede u Prihvatilištu. Ovde lepo brinu o mom zdravlju, posle planiram da idem svojoj kući, kaže korisnik Prihvatilišta.

Ustajanje u Prihvatilištu je oko 7 sati, sprovođenje dnevne rutine-doručak, topli napici, kafa ili čaj, zavisno od potreba korisnika- neki odlaze do izabranog lekara, na kontrolni pregled, neki imaju svoje dnevne aktivnosti, društvene igre ili druženje sa prijateljima u gradu. Sledi užina, ručak, popodnevni odmor, večera i dan se ovde završava oko 22 sata, istakla je Gorica Cvetković.

Z.M. Je rođen 1964. godine, kaže da je ostao sam i da je u Prihvatilištu naišao na razumevanje i biće tu do daljnjeg. Nemam porodicu, nemam svoju decu niti rođake. Ovde na vreme jedem, odmaram, spavam. Na naše pitanje šta planira posle izlaska iz Prihvatilišta, kaže da za sada nije razmišljao. Ostao sam sam u kući i dalje nisam mogao nikako i zato sam došao ovde, kaže Z.

A. J. ima 42 godine i završio je u Prihvatilištu nakon što mu je kuća izgorela u požaru pre dvadesetak dana. Ne znam kako se desio požar, da li sam ostavio cigaretu ili je nešto drugo izazvalo požar. Ovde lepo brinu o nama, imamo pet obroka, što većina ljudi danas i nema. Dobri su ovde prema nama, kaže korisnik. Vreme ovde provodim čitajući knjige, gledam tv, šta bih mogao da radim, kaže A.J.

Kome se prijavljuje ako na ulici vidimo beskućnika, osobu za koju mislimo da joj je pomoć možda potrebna?

Građani treba da prijave Centru za socijalni rad ili policiji koja će naći tu osobu na teritoriji grada Niša i prijaviti Centru, a onda će nas kontaktirati Centar za socijalni rad, objašnjava Cvetković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *