Četvorogodišnji David se popeo na Trem

Četvorogodišnji David se popeo na Trem

Nedavno je pažnju Nišlija privukla priča o četvorogodišnjem detetu koje se popelo na najviši vrh u ovim krajevima, Trem. O tome kako su roditelji došli na ideju da David krene na planinarenje, za medije je govorio tata Nebojša Kostić.

Plan je bio da idemo opušteno, da vidimo dokle može da stigne, jer se pre desetak dana popeo na Kotrljajući kamen u Niškoj banji koji se nalazi na kraju pešačke staze. David je bio oduševljen, pa sam onda pomislio zašto da onda ne probamo na Trem da se popnemo, pa dokle stignemo. Međutim, njegova želja da se popne na Trem je bila prevelika i sam se popeo, priča tata malog Davida.

Imali ste podršku prilikom usponа?

Naravno, išli smo sa pravom planinarskom ekipom i videvši sve one ljude, volju i energiju, ni Davidu nije bilo ništa teško. Na svakoj pauzi se jedu čokoladice, to je za decu jako bitno, tako da je imao još jednu motivaciju. Kad smo se spuštali, staza je veoma strma pa sam ga nosio kako ne bi slučajno izvrnuo zglob jer bih ga i u tom slučaju nosio, a tate moraju da paze svoju decu, zar ne, s osmehom govori Nebojša.

David Ilić, planinar i član Gorske službe spasavanja kaže da nije video do sada mlađeg planinara. Organizovali smo se sasvim slučajno, a sve najlepše stvari na svetu dese se upravo slučajno. Moj drug Mihajlo Savić i ja dogovorili smo se da napravimo novo obeležje za vrh Trema. Ideja nam je bila da napravimo betonska slova koja bi bila i dugotrajna, sa planinarskom markacijom i svi smo se dogovorili i realizovali uspon na Trem.

Mihajlo Savić priča o tome kako su došli na ideju da sami izrade betonska slova za obeležavanje vrha.

Obično na svaki vrh kada se popnemo najčešće budu neka mala slova, čak i neprimetna, tako da nam je bila ideja da najveći vrh u okolini obeležimo. Slova smo izlili od betona, to je bilo nešto što je nama bilo zanimljivo, napravili smo modle, izlili beton i ispalo je odlično. Najteže slovo je imalo 17 kg, najlakše 10. David i ja smo sportski tipovi i želeli smo da vidimo koliko će biti zahtevno da se iznese i to smo uspeli. Možda je najteži deo akcije bio postavljanje slova, jer je Trem više u stenama, malo ima zemlje, ali postavili smo slova od betona. Iako je vreme bilo loše, na naše iznenađenje bilo je na vrhu dosta planinara i već istog dana napravili su prve fotografije pored naših slova, s ponosom ističe Mihajlo.

I da se vratimo na početak naše priče, o malom Davidu, najmlađem planinaru, koji kaže da mu uopšte nije bilo teško da se popne na Trem i koji će sigurno sa tatom osvajati nove vrhove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *