Bugari u izveštajima Arčibalda Rajsa 1915-1918

Bugari u izveštajima Arčibalda Rajsa 1915-1918

U niškom Domu Vojske je 9. marta održana promocija knjige „Bugari u izveštajima Arčibalda Rajsa 1915-1918“ koju su priredili Milorad Đošić i Vesna Arsić.

Na promociji su govorili poznati niški istoričar prof. dr Dejan Antić, legenda nauke o istoriji prof. dr Miloje Pršić i predstavnik izdavača Srbskog kulturnog centra „Ćirilica“ iz Beograda Milorad Đošić, koji su građanima Niša, predstavnicima Vojske Srbije i drugim posetiocima promocije govorili o knjizi i značaju priređivanja dokaza o zlodelima Bugara tokom Prvog svetskog rata. Arčibald Rajs je kao nezavisni i samostalni istraživač pokazao i dokazao da su u istočnom delu Srbije činjeni strašni zločini, a ova knjiga je, zapravo, skup dokumenata o bugarskim zločinima nad srpskim stanovništvom koje je ispisao švajcarski forenzičar i publicista.

Milorad Đošić iz srbskog kulturnog centra „Ćirilica“ je u svom govoru podvukao da bestijalnost bugarskih okupatora u Prvom svetskom ratu nije bila do tada zabeležena u istoriji. „Vranje, Surdulica i toplički kraj su najviše postradali od Bugara, na tom prostoru su ljudi ubijani, otimana im imovina, silovane žene, dok su muškarci mobilisani u bugarsku vojsku – kaže Đošić.

Objavljeni dokumenti su kapitalni, pošto su po rečima dr Miloja Pršića prihvaćeni posle rata na mirovnim konferencijama. „ Oni su i vrlo precizni, pošto tačno navode kako su zločini činjeni – ističe dr Pršić – Imamo u njima opis zločina kada Bugari zakopaju srpskog vojnika do pola u zemlji, a potom vod vojnika na njemu vežba gađanje. Posebno je strašan podatak da je 103 hiljade Srba bilo u bugarskim logorima tokom rata, pola ih je tamo skončalo, a nisu dugo živeli ni oni koji su tada preživeli. Pouka je da ne smemo da zaboravimo te zločine, moramo da pamtimo i prepričavamo“.

Dr Dejan Antić je, takođe, ukazao na značaj publikovanja dokumenata dr Arčibalda Rajsa i ukazao na obavezu da se nastavi sa istraživanjem zločina iz tog perioda. „ Malo je poznato da se, na primer, ispod jedne ploče u blizini Ohridskog jezera nalazi 400 srpskih pitomaca i vojnika, koje su Bugari zarobili pri povlačenju iz Srbije i zverski pobili motikama i sekirama“ – zaključio je dr Antić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *