Ćele kula kandiat za UNESCO listu svetske kulturne baštine

Ćele kula kandiat za UNESCO listu svetske kulturne baštine

Jedinstveni spomenik Ćele-kula iz Niša mogao bi da se nađe u društvu Kineskog zida, piramida u Egiptu, Stounhendža, Troje, Maču Pikčua, Notr Dama, Kipa slobode, Akropolja, Opere u Sidneju, ako bude na Uneskovoj listi svetske baštine kao materijalno kulturno dobro. Grad Niš će, uz pomoć predstavnika iz Nice, početi sa prikupljanjem dokumentacije kako bi se neki od spomenika kandidovali. Ćele-kula je, prema rečima gradonačelnice Niša, na prvom mestu, ali će odluka tek biti doneta.

Olivije Anri Sambuki, direktor Kancelarije „Nica, svetska kulturna baština“, rekao je da je saradnja Niša i Nice počela pre dve godine posetom gradonačelnice Dragane Sotirovski ovom gradu u Francuskoj.

Gradonačelnica Niša ima sreću da živi u gradu koje ima bogato i raznovrsno nasleđe koje nosi puno poruka istorije, a to želi da valorizuje kod UNESCO-a. Francuska je 2021. godine uspela da odbrani i dobije dosije o gradu Nice kod Uneska pod nazivom „Nica, grad zimskog odmaranja i odmarališta“. Danas smo ovde da posetimo Niš, vidimo nasleđe, zajednički krenemo u proceduru izgradnje dosijea gde će se valorizovati nasleđe, rekao je Sambuki.

Potpuno smo svesni da procedura nije bila jednostavna, laka i brza. Njima je trebalo 7 godina. Potrebno je oko 7 do 10 godina za prikupljanje i valorizaciju onoga što ponudite kao grad. Grad Niš mnogo toga može da ponudi, ali čini mi se da je na prvom mestu Ćele-kula koja je jedinstvena u svetu i koja može da prođe, izjavila je Sotirovski.

Prateći primer poznatog francuskog grada, Niš će krenuti sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika iz bogate istorijske i kulturne ponude bio na istoj listi.

Na Uneskovoj listi je trenutno 1.199 lokaliteta, od čega samo pet u Srbiji – Stari Ras i manastir Sopoćani, nalazište Gamzigrad-Romulijana, manastir Studenica, srednjevekovni nadgrobni spomenici – stećci, srednjovekovni spomenici na Kosovu – Pećka patrijaršija, manastiri Dečani i Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *