Rekonstrukcija spomenika na Čegru

Rekonstrukcija spomenika na Čegru

Obnavljanje Spomen kompleksa na Čegru kod Niša biće završeno do kraja aprila. Spomenik je podignut 1927. godine, u spomen na čuvenog vojvodu Stevana Sinđelića i 3.000 srpskih ustanika, poginulih u borbama za oslobođenje Niša 1809. godine.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Dušan Andrejić je najavio da će spomenik biti spreman za obeležavanje 215 godina od boja na Čegru.
Obnova Spomen-kompleksa je počela pre nekoliko nedelja, a vrednost radova procenjuje se na tri miliona dinara.
Biće obnovljena fasada, krov, zamenjena propala drvenarija, uređene stepenice, rekao je Andrejić.

Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture rekonstrukciju spomenika radi sa gradskom opštinom Pantelej, Gradom Nišom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predsednica GO Pantelej Nataša Stanković je istakla da se planira uređenje parkinga i stepeništa od spomenika na Čegru, koji posećuje veliki broj turista, do crkve Svete Petke, gde su se vojvoda Stevan Sinđelić i njegovi vojnici pričestili uoči boja.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla je da se uporedo s rekonstrukcijom spomenika na Čegru rekonstruiše kanalizaciona mreža, da bi se proširio put do Čegra i olakšao dolazak turističkih autobusa. Podsetila je da je Niš poslednjih godina rekonstruisao skoro sve spomenike.

Otvorili smo i arheološko nalazište Medijana posle 12 godina, uredili Sinagogu i Ćele kulu, a sada Čegar. Preostaje Logor na Crvenom krstu, koji je dobio osvetljenje i video

Na proleće 1809. godine, u okolinu Niša stiže oko 16 000 srpskih vojnika, koji su se rasporedili na više tačaka i mesec dana utvrđivali položaje i spremali taktiku za napad na Niš. Vojvoda Stevan Sinđelić sa svojih 4 000 ustanika bira najistureniju tačku, na brdu Čegar, 6 kilometara od grada.

Nesloga među vojvodama i odsustvo očekivane pomoći ruske vojske doveli su do toga da srpski ustanici oklevaju sa početkom bitke za oslobođenje grada. Za to vreme, Osmanlijama stiže pomoć sa teritorije celog Balkana. Tada je Sinđelić pucao u barutanu i izazvao eksploziju u kojoj je poginuo zajedno sa svojim vojnicima, a stradao je i veliki broj turskih vojnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *