Cenzura, autocenzura i loš finansijski položaj novinara

Cenzura, autocenzura i loš finansijski položaj novinara

Koliko su novinari bezbedni i zaštićeni, na čiju pomoć mogu da računaju, kakva je saradnja sa predstavnicima pravosuđa, samo su neka pitanja o kojima se razgovaralo na sastanku novinara sa predstavnicima NUNS-a u Nišu.

– Medijska slika u Srbiji je danas izuzetno loša, u mnogim medijima danas vlada cenzura i autocenzura. Svi pokazatelji govore da se novinari ne osećaju bezbedno i da im je finansijska situacija loša. Mi želimo da organizujemo sastanke sa predstavnicima sudova i tužilaštva, kako bi se unapredila komunikacija sa novinarima. Konkretno, mi danas imamo sastanak sa predstavnicima Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Nišu i želimo da prenesemo stavove i mišljenja novinara, kaže Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U istraživanju koje je sproveo NUNS “Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji”, ističu da postoji veliki problem u komunikaciji sa predstavnicima pravosuđa, nedovoljna dostupnost portparola, predsednika sudova i tužilaca. Novinari prilikom izveštavanja kao izvore najćešće koriste advokate, samostalne eksperte i medijske članke.

– Želimo da poboljšamo tu komunikaciju, da ljudi iz pravosuđa razumeju nas novinare, ali da i mi iz medija popravimo izveštavanje, s obzirom na to da i tu imamo dosta grešaka, jer je malo specijalizovanih novinara koji se bave temama iz oblasti pravosuđa, dodaje Bodrožić.

Istraživanje je pokazalo da je dobra komunikacija između sudova i medija neophodna je da bi se omogućilo da mediji izveštavaju o sudskim procesima na objektivan i transparetnan način i da istovremeno budu zaštićena prava učesnika u sporovima. Ovo je neophodno da bi se građanima vratilo poverenje kako u pravosudni sistem tako i u novinarski poziv u savremenom društvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *