Čuvari narodnog zdravlja

Čuvari narodnog zdravlja

U amfiteatru odeljenja za hirurške bolesti Vojne bolnice Niš održana je promocija monografije Slavice Popović Filipović „Čuvari narodnog zdravlja u Nišu u ratu i miru 1878–1941“ kojoj su prisustvovali pripadnici Vojne bolnice, predstavnici predstavnice „Kola srpskih sestara“, građani Niša i drugi gosti. Na promociji monografije govorili su urednica izdanja iz Medija centra „Odbrana“ Mirjana Sandić, brigadni general u penziji docent dr Veljko Todorović i autorka knjige Slavica Popović Filipović.

Urednica Mirjana Sandić je u svom izlaganju naglasila da je knjiga rezultat višedecenijskog istraživanja i da se autorka nije bavila kazivanjima, već istrajnim istraživanjem. „Posebnu vrednost ovog dela predstavljaju činjenice o ljudima koji su sebe nesebično davali za napredak u struci i čuvanju narodnog zdravlja -rekla je Mirjana Sandić – Na osamstotina stranica rukopisa opisano je više od 150 porodičnih i profesionalnih biografija znamenitih ličnosti koje su brinule o razvoju zdravstvene struke. Svaka od njih je priča za sebe, a zajednička im je posvećenost lečenju vojnika i stanovništva. Brojnim fotografijama, najvećim delom dobijenih od potomaka, osvetlili smo ljude, vremenske prilike i događaje, kao i originalna dokumenta, dnevničke beleške iz lekarske prakse ratnih i poratnih dana“.

Brigadni general u penziji docent dr Veljko Todorović je istakao da je glavni motiv Slavice Popović Filipović bio da u monografiji na objektivan, nepristrasan i analitičan način, na osnovu izvornih dokumenata i naučnih dokaza, osvetli i protumači događaje i napiše knjigu o Vojnoj bolnici u Nišu i niškom zdravstvu. „Knjiga ima divan i edukativan naslov „Čuvari narodnog zdravlja u Nišu u ratu i miru“, koji je informativan, ali izražava i jedan aksiom u medicini, to jest, podseća nas na izuzetnu važnost očuvanja i unapređenja zdravlja, a ne samo na lečenje bolesnih i povređenih – rekao je dr Todorović – Monografija će biti od velike koristi istoričarima, lekarima, studentima medicine, oficirima i profesionalnim vojnicima, kao i široj čitalačkoj publici, posebno sa područja grada Niša i šire okoline“.

Knjiga je nastala kao rezultat dvodecenijskog istraživanja Slavice Popović Filipović, na putu od Australije i Novog Zelanda do Srbije, u obilasku arhiva, muzeja, biblioteka i potomaka učesnika međunarodnih misija iz Prvog svetskog rata. Autorka je u nadahnutom izlaganju potvrdila da je monografija pre svega namenjena jubileju Vojne bolnice Niš, tradiciji delovanja 145 godina i njenoj pionirskoj ulozi u formiranju modernog zdravstva u Nišu i Niškom okrugu. „Moja istraživanja su počela iz želje da dam svoj mali doprinos u očuvanju srpskog naučnog i kulturnog nasleđa – podvukla je Slavica Popović Filipović – Vremenom sam zavolela svoje i naše heroje i heroine u belim i plavim mantilima, pa mi je dužnost, spojena s ljubavlju, pružila blagoslov kome sam posvetila dragocene godine života. Poruka za mlade i buduće čuvare narodnog zdravlja je da vole ono što rade, a Bog će im višestruko vratiti..“.

Vojna bolnica Niš, tokom 145 godina postojanja, deo je istorijskog nasleđa srpskog vojnog saniteta koji se temelji na tradiciji mnogih generacija. Tradiciju Vojne bolnice Niš su u 145 godina postojanja ispisali brojni velikani srpskog vojnog saniteta i strani sanitetski oficiri, apotekari, medicinari, medicinske sestre, bolničari, komesari, pisari, humanisti čije su životne priče ispisane na stranicama Monografije koja je prvi put promovisana u Nišu 23.januara ove godine. Monografija će imati i svoju zvaničnu promociju na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu 22. oktobra 2023. godine.

Zoran MILADINOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *