Dan kada je Niš oslobođen od Turaka

Dan kada je Niš oslobođen od Turaka

Na današnji dan 1878. godine, Niš je oslobođen od Turaka, posle pet vekova ropstva.  Više od 15.000 srpskih vojnika sa stotinak topova četiri dana je po veoma hladnom vremenu, mrazu i snegu, opsedalo Niš. Odlučujući napad izveo je šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina koje su prodirale sa severa. U borbama za oslobođenje Niša od Turaka je poginulo 120 srpskih vojnika, a više od 800 je ranjeno.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavijorila na Tvrđavi u Nišu, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije.
Zastavu Kneževine Srbije u oslobođenom Nišu, postavio je Todor P. Stanković, na Stambol kapiju niške Tvrđave.

Grad Niš svake godine dodeljuje priznanje istaknutim pojedincima na ovaj dan. Nagrada „11. januar“, kao najviše priznanje Grada ustanovljeno je  1995. godine i dodeljuje se za izuzetna dostignuća koja afirmišu Niš u privrednim, društvenim i drugim oblastima.  Tradicionalno, na svečanoj sednici Skupštine grada Niša dodeljena je nagrada 11. januar, koje je ove godine pripalo niškom Vojnom orkestru, Vatrogasno spasilačkoj brigadi i Goranu Šepi, frontmenu grupe „Kerber.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski čestitala je Dan oslobođenja od Turaka i podsetila na vreme kada je Niš pripojen matici Srbiji.

Građanima i građankama Niša čestitam Dan oslobođenja grada od Turaka. Na današnji dan 1878. godine srpsku zastavu na Stambol kapiji Niške trvđave postavio je Nišlija Todor P. Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje Niša i pregovarač o predaji Turaka. Niš je bio slobodan i pripojen matici Srbiji. Grad čuva i neguje tradicije slobodarstva i junaštva srpske vojske. Naša je obaveza da budemo dostojni slobode i hrabrosti naših predaka.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *