Dan sećanja na tragediju

Dan sećanja na tragediju

Na današnji dan prošle godine, učenik K. K. ubio je devetoro školskih drugova i drugarica i čuvara škole u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu. Dan koji će ostati u srcima svih nas kao jedan od najtužnijih, dan kada su stradala nedužna deca, izuzetno talentovana, pred kojima je bila svetla budućnost i čovek koji je obavljao posao čuvara škole…tog dana sve je prekinuto…

Programom pod nazivom „Buđenje“, danas će u Beogradu biti obeležena godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Komemorativni dan, kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023, označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

U znak sećanja, biće postavljena prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, organizovan Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije.

Foto: Screenshot Buđenje

Satnica obeležavanja komemorativnog dana:

– U 8.40, u ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju.

– U 8.41, 3. maja 2024. godine, mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja, kao i 4. maja 2024, u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

– U vremenu od 09.00 do 19.00, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum, u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom

Od 09.00 do 19.00 sati  na postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

– U 20.00 će u Studentskom kulturnom centru početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u knjige sećanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *