Dan žena – pažnja ili ravnopravnost?

Dan žena – pažnja ili ravnopravnost?

Iako je prošlo 115 godina otkako je više od 15 hiljada žena prošetalo Njujorkom zahtevajući kraće radno vreme, veću platu i pravo glasa, još uvek nije postignuta ravnopravnost. Nažalost, Dan žena ove godine dočekujemo sa crnom statistikom, za 67 dana u porodičnom nasilju ubijeno je čak devet žena.

– Mi godinama pričamo o tome koliko zaostajemo u zaradama, koliko nas malo ima na rukovodećim pozicijama, ali nažalost ove godine trebalo bi više raditi na tome da se smanji broj nasilja u porodici, jer smo mi za dva meseca izgubili devet žena. Ovo zaista treba da bude poslednji alarm da se nešto preduzme, bez obzira što mi imamo Zakone koji su slični evropskim, mnogi organi ne reaguju efikasno i brzo, zapravo na kraju se ispostavi da svi reaguju kasno, kaže Olivera Bobić, predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša.

Nažalost, broj femicida se povećava i to je i dalje bolna tačka celog društva.

Iz Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Niša kažu da im uglavnom javljaju žene zbog nasilja u porodici.

– Uglavnom se žene žale na nasilje u porodici, zlostavljanje na radu, zato smo danas odlučili da budemo ovde sa članicama Sindikata, kako bi nam i one ukazale šta su sve potencijalni problemi žena na radnom mestu, jer su one te koje se bore za bolji položaj radnica. Osmi mart je prilika da ukažemo šta sve moramo da uradimo danas, kako bismo omogućili pravo ženama na dostojanstven život, kaže Katarina Mitrovska, lokalna ombudsmanka Grada Niša.

Žene su se izborile za mnoga prava, ali ih i dalje nema dovoljno na funkcijama i na čelu velikih kompanija.

– Svaka žena koja se odluči da izađe iz kuće i da ne bude samo domaćića, zna koliko odricanja treba. Mi nismo društvo koje može toj ženi da pomogne tako što će joj omogućiti javne usluge kao što su čuvanje dece, briga o starijima, ono što žene u bogatijim društvima mogu. Statistika pokazuje da su žene mnogo uspešnije u školovanju, ali nažalost kasnije se izgube i to svoje znanje ne naplate i ne obezbede sebi bolju egzistenciju. Ja mislim da smo mi željne dokazivanja i smatramo da treba da imamo jednake mogućnosti, da nam znanje i rad bude merilo, a ne to kog smo pola, ističe Bobić.

Kako bi se položaj žena poboljšao u društvu, moramo da se borimo i međusobno podržavamo, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata grada Niša.

– Kao i za sve u životu, ako se za nešto ne borite niko vam to neće pokloniti. Žene moraju da se bore za svoje mesto, moraju da traže da budu jednako plaćene za svoj rad i za isto radno mesto, zaključuje Bobić.

U svetu se danas obeležava 8. mart kao podsetnik na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. U Srbiji se obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su ga zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *