Premijera predstave „San o zavičaju“ u niškom Narodnom pozorištu

Premijera predstave „San o zavičaju“ u niškom Narodnom pozorištu

Premijerom predstave “San o zavičaju” (neviđeno folk snoviđenje) niško Narodno pozorište obeležiće 136 godina postojanja 11. marta. Sve ljubitelje teatra u narednom periodu u niškom pozorištu očekuju nove predstave.

“San o zavičaju” je savremena dramska priča o životu u Srbiji, odlasku u svet i povratku u zavičaj. O odumiranju života izvan gradova i dezorijentaciji koja ih prati.

– Ono što me privuklo u ovom komadu jeste poetičnost, on je baziran na pesmama Šabana Šaulića, nikako na njegovom životu. Za razliku od teksta koji je poetičan, on je sa druge strane i komentar srpskog društva koje je u problemu, kaže reditelj predstave Milan Nešković.

Predstava se odigrava u seoskoj kafani. Jedan od glavnih likova je Konstantin Kol Vitas koga tumači glumac Marko Radojević.

– Konstantin je povratnik iz Amerike, vraća se u svoje rodno selo posle sedam godina da li je srećan, uspešan i da li je uspeo, videćemo u predstavi, kaže Radojević.

Ovom predstavom niško Narodno pozorište obeležiće 136. rođendan.

– U ovom trenutku verujemo da ostavljamo dobru bazu, ne samo što se tiče izgradnje male scene, jer je to jedan dugogodišnji san ovog pozorišta, grada Niša, ali i čitavog regiona. To je nešto što nedostaje, jer nove forme, kao što je i predstava “San o zavičaju”, jeste deo tog budućeg repertoara male scene, kaže direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović.

Publika će predstavu San o zavičaju moći da pogleda 14. i 15. marta, kao i 27. marta kada se obeležava Svetski dan pozorišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *