Danas se obeležava Svetski dan pozorišta

Danas se obeležava Svetski dan pozorišta

– Mi nikada nismo bili bolje povezani, ali u isto vreme nikada nismo bili nesložniji i udaljeniji nego što smo danas. Tu leži dramski paradoks koji nam nameće savremeni svet, poručila je glumica Samihe Ajub, povodom Svetskog dana pozorišta. Njena poruka danas će se pročitati u svim teatrima u svetu, a Nišlije će čuti uoči izvođenja predstave “Sladoled” u 20 časova u Narodnom pozorištu.

Pozorište je oduvek bilo utočiste za one koji su tu stvarali umetnost na sceni, ali i za ljubitelje koji su u sali uvek tražili razlog za smeh i radost. Ovi dani u niškom teatru protiču u slavlju, jer su nedavno obeležili 136. rođendan.

– Pozorište je izraz civilizacijskog dostignuća jednog društva, srećne okolnosti ili zahvaljujući našim precima, koji su pre 136 godina osmislili i napravili Narodno pozorište Niš, kaže direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović.

– Mi večeras igramo predstavu “Sladoled”, iako je trebalo da igramo predstavu “ San o zavičaju”. Međutim, danas je svečana dodela na festivalu “Dani komedije” u Jagodini, a predstava Narodnog pozorišta Niš “Neki to vole vruće” je dobila najznačajniju nagradu i od strane publike ocenjena je
najvišom ocenom u istoriji festivala, tako da kolege koje igraju u predstavi “San o zavičaju” prisustvuju dodeli, dodaje Milovanović.

Do kraja godine na repertoaru niškog Narodnog pozorišta naći će još šest premijera, a do kraja sezone ljubitelji teatra moći će da pogledaju predstavu “Seme” i operu “Čarobna frula”.

Osim velikog broja premijera, festivala i gostovanja pozorišnih predstava iz zemlje i inostranstva, u planu je realizacija mnogih projekata, među kojima i završetak izgradnje male scene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *