Uvođenje nove intervencije na niškoj Kardiologiji

Uvođenje nove intervencije na niškoj Kardiologiji

Intervencija zatvaranja urođene srčane anomalije, odnosno rupice u pregradi između leve i desne pretkomore srca danas je prvi put izvedena na Odeljenju interventne kardiologije niškog Univerzitetsko kliničkog centra. Danas su niški lekari izveli dve ovakve intervencije.

Ovakvi zahvati do sada su se radili na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i Dedinju, a sada će ova intervencija biti izvođena i u Nišu.

Tim lekara predvodio je dr. Mihajlo Farkić, interventni kardiolog i načelnik Centra za strukturne bolesti srca na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Prvi put u istoriji Niša i niške kardiologije, uradili smo intervenciju kojom zatvaramo otvor na pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru srca. To su intervencije kod pacijenata koji su uglavnom mladi i imali su moždani udar. Pretpostavlja se da je ta rupica na pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru uzrok tog moždanog udara. Mi ovde minimalno invazivnom intervencijom, dakle ne operacijom, ne otvaranjem grudnog koša, već malim rezom od dva milimetra u nivou prepone, provlačimo specijalna uređaj u obliku kišobrana koji zatvara taj otvor između pretkomora i sprečava nastanak novih moždanih udara – rekao je dr Farkić nakon intervencije i dodao da operacija traje oko pola sata kod jednostavnijih pacijenata, a nekada zna i do sat, sat i po, što je opet mnogo kraće od klasične kardiohirurške intervencije.

Dr. Farkić je istakao da pacijent već sutra može kući, a za sedam dana da se vrati uobičajenim fizičkim aktivnosti i relativno normalnom životu, dok nakon mesec dana nema nikakvih ograničenja, kao da nikada ništa nije bilo, za razliku od kardiohirurških operacija gde se otvara grudni koš i pacijent šest meseci mora da miruje.

Ove intervencije namenjene su mlađim pacijentima, starosti od 18 do 45 godina, kod kojih su isključeni svi drugi uzroci moždanog udara – ne boluju od bolesti krvnih sudova mozga ili velikih arterija koje dovode krv u mozak, nemaju aritmije.

Dr Milan Živković, interventni kardiolog, koji dve decenije radi na niškoj Klinici za kardiologiju, uz pomoć kolege s Dedinja obučava se da samostalno izvodi ovu intervenciju.

Ova potpuno nova metoda kod nas veliki je benefit za mlađu populaciju, naročito zato što sprečavamo mogućnost nastanka jako ozbiljnih komplikacija moždanih udara. Pacijente sa ovim urođenim anomalijama srca do sada smo slali na Dedinje, a od sada ćemo raditi u Nišu –rekao je dr. Živković.

Direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić istakao je da je danas veliki dan za njega lično i za nišku kardiologiju.

Otvorili smo još jedan rudnik, ali mi smo borci, želimo da naša ambicija i znanje budu iskorišćeni na najbolji način. Biće još toga novog u Nišu. To je snaga, veličina i uspešnost niške kardiologije, to nišku kardiologiju stavlja na pijedestal. Naši učitelji će dolaziti koliko god bude potrebno, dok dr Živković ne počne to samostalno da radi. Želimo da pomognemo delu Srbije koji gravitira prema UKC Niš. Ovo su mladi, radno sposobni ljudi koji će zahvaljujući ovom kišobrančiću živeti normalno, neće biti više šlogova, nikakvih strukturnih oštećenja, a ni opterećenja za Fond i državu. 

Pored dr Farkića i dr Živkovića, u timu koji je izveo intervenciju, bili su i lekari Mihajlo Lazarević i  Mihajlo Bojanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *