Operacija krajnika najnovijom metodom na ORL klinici u Nišu

Operacija krajnika najnovijom metodom na ORL klinici u Nišu

Na ORL klinici u Nišu nedavno je urađena operacija krajnika najnovijom metodom, koja se već radi u Evropi i Americi. Tokom ove operacije dolazi do manje traume tkiva, a samim tim i do manjeg krvarenja.

Prema rečima direktora ORL klinike prof. dr Dušana Milisavljevića, ova operacija u Nišu radiće se samo kod dece.

– Kao direktor klinike izuzetno sam ponosan i drago mi je da možemo da radimo i neke nove metode u našim bolnicama. Ovo je jedna od metoda gde se koristi koblator, tonzilarno tkivo se skida plazma efektom i smanjuje se krvarenje, a nakon operacije pacijenti kažu da imaju manje bolova na operisanom delu. Do sada su urađene tri operacije, a prvi pacijent koga sam operisao imao je samo jedno pitanje nakon intervencije „ Da li sam ja operisan?“, jer nije osećao bol, kaže Milisavljević.

Direktor niške klinike ističe da je operacija krajnika novom metodom urađena istovremeno u Nišu i Beogradu.

– Ova metoda radi se u indikovanim slučajevima, kada lekar proceni da je dobro da uradi tu vrstu operacije kod pacijenta. Moje mišljenje je da će se ova metoda u Nišu raditi isključivo kod dece, dok će se kod odraslih primenjivati standardna metoda, dodaje Milisavljević.

Danas se operacija krajnika na ORL klinici u Nišu radi isključivo u opštoj anesteziji, za razliku od prethodnih godina kada su se one radile u lokalnoj anesteziji. Ovo je jedina operacija posle koje se rana ne zašiva, već se ostavlja da spontano sama zaraste i zato je bitno da deca deset do 12 dana nakon operacije ne jedu ništa vruće i čvrsto, kako se ne bi oštetila rana.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *