Finci jedu najzdraviju hranu na svetu

Finci jedu najzdraviju hranu na svetu

Finska je najsevernija i najređe naseljena zemlja u EU. U Finskoj ima čak 176.000 jezera i približno toliko ostrva. – Finska hrana se proizvodi u najčistijoj zemlji i životnoj sredini u Evropi i ubraja se u najzdraviju hranu na svetu. Ono što je veoma zanimljivo, na samom severu, kada dolazi leto, onda je 24 sata sunce, a kada je leto na jugu, sunce sija 19 sati i tako biljke dobiju dovoljno sunčevih zraka, što je od velike pomoći za uzgoj biljaka. Zima čisti polja od bolesti i štetočina. Porodične farme proizvode bezbednu hranu koristeći održive metode, kaže za portal Odgovor Max Schulman, iz udruženja MTK u Helsinkiju. MTK je asocijacija koja okuplja oko 300.000 članova, poljoprivrednih proizvođača i vlasnika šuma.

Max Schulman, MTK Asocijacija poljoprivrednika u vlasnika šuma

“Imamo više vrsta pomoći države, ali dve su glavne. Svakih pet do 7 godina pravi se dogovor u zemljama EU o visini iznosa te podrške. Inače, 30 do 40 odsto farmera i ljudi koji dobijaju tu pomoć plaćaju porez jer se to ovde smatra poput plate farmera. Glavna podrška je to što EU daje novac farmerima da bi se mogla sniziti cena proizvoda i da se može prodavati kupcima u Finskoj i šire po nižoj ceni kako bi farmeri mogli zaraditi iako su cene niže od one koja bi bila bez te pomoći. Druga vrsta pomoći ima za cilj da se očuva zemlja, održi zelenilo, da se čuvaju vode, jednostavno se plaća u cilju očuvanja zdrave životne sredine”, kaže Schulman.

Naravno, iako je taj doprinos veliki, ipak je od prodaje i marketinga najveća zarada. Doprinos države je tu da, ako bi se nešto nepredviđeno desilo, farmeri ostanu u poslu i da sledeće godine ponovo mogu raditi, da niko ne bude u minusu i prestane sa radom. Jednostavno, poljoprivredni proizvođači imaju sigurnost.

Finska hrana je bezbedna, čista i njeno poreklo se zna od njive do trpeze. Ubraja se u najzdraviju hranu na svetu. Visoki standardi kvaliteta zajedno sa kontrolom garantuju funkcionalnost celog lanca. Upotreba aditiva u proizvodnji organske hrane je strogo regulisana, a veliki deo dozvoljenih aditiva u organskoj materiji potiče iz prirode. Dozvoljeni su samo aditivi koji su neophodni za higijenu hrane. Umesto toga, fosfati, veštački zaslađivači ili boje i pojačivači ukusa ne smeju se koristiti u organskoj proizvodnji. Kao konzervansi su dozvoljeni samo natrijum nitrit i kalijum nitrat koji se koriste u organskim mesnim proizvodima.

 

– Najvažniji razlog zbog čega je tako dobro zdravlje životinja u našoj zemlji leži u tome što imamo dugu tradiciju odlaska na kurseve o tome kako se održava zdravlje životinja i to smo imali i ranije, pre ulaska Finske u Evropsku uniju.Ulaskom u zajednicu, samo smo nastavili sa tim načinom tretiranja životinja. Proizvodnja mleka je i dalje najvažniji izvor sredstava za život u ruralnim područjima, kaže Schulman.

Praktično, svo mleko koje se prodaje u Finskoj je domaće. Mi smo vrlo fokusirani na kvalitet mleka, od velike je važnosti da su životinje slobodne, da se mogu slobodno kretati napolju, nisu stalno zatvorene u štalama, a kako je i tehnologija napredovala, imamo robote koji odrađuju veliki broj poslova. Takođe, prostor gde borave životinje mora uvek biti čist i životinje ulaze jedna po jedna, ne pravi se buka. U Finskoj, antibiotici i drugi lekovi se koriste samo ukoliko se životinja razboli, nikada preventivno. Skoro 90% finskih farmi pripada agro-ekološkom programu koji je odobrila EU. Domaća jaja su bez salmonele.

– Kada je reč o piletini i kokoškama, već deset godina ne koristimo nikakvu vrstu antibiotika. Kod nas je gotovo nemoguće da kokoške dobiju salmonelu, mi imamo nultu toleranciju na ovu zaraznu bolest, meso se konstantno testira, kao i životinje, i mi se fokusiramo na zaštitu zdravlja životinja još od njihovog rođenja.
S obzirom na to da je Finska članica EU, poštujemo propise, ali imamo i svoje, koji su bili na snazi i pre nego što je naša zemlja postala članica Unije, imamo visoku odgovornost prema poštovanju tih zakona kako bismo sprečili pojavu bolesti, ističu naši sagovornici u Ministarstvu poljoprivrede Finske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *