Implementacija jedinstvenog ekološkog sistema

Implementacija jedinstvenog ekološkog sistema
Foto: gradleskovac.org

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović održala je sastanak u Palati Srbije na temu „Implementacija jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema“ kojem su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština sa teritorije Republike Srbije.

Izvor: gradleskovac.org

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, načelnik Gradske uprave Grada Leskovca Miloš Cvetanović i član Gradskog veća Stefan Kitanović su prisustvovali ovom sastanku na kojem je bilo reči o načinima prepoznavanja i rešavanja ekoloških problema, ali i novoj aplikaciji „gReact“ uz pomoć koje će nadležno ministarstvo i lokalne sampouprave zajedno sa građanima, efikasnije pristupati mapiranju i rešavanju izazova, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.

Foto: gradleskovac.org

Budući da se na teritoriji grada Leskovca akcije čišćenja javnih površina i uklanjanja divljih deponija sprovode od 2013. godine i da je proteklog vikenda organizovana 600. akcija, grad na Veternici je istaknut kao primer dobre prakse jer od skoro 2000 prijava iz čitave Srbije, nijedna nije stigla iz Leskovca. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je u svom obraćanju predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i gradova i opština, istakao da u Leskovcu ima još dosta posla kada je reč o podizanju ekološke svesti građana, te iskazao potrebu za angažovanjem dodatnih kadrova u službi Komunalne milicije.

„Leskovac je posvećen zaštiti i unapređenju životne sredine. Izgrađena je Linija vode sa 10,4 miliona evra, a tokom 2021. godine završena su dva kapitalna projekta koja se tiču prečišćavanja otpadnih voda: linija mulja u sklopu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa ulaganjem od 497,5 miliona dinara i gradski kolektor vredan 464 miliona dinara”, rekao je gradonačelnik Cvetanović.
Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine su naglasili da je u toku i konkurs za projekte za uklanjanje divljih deponija i pozvali lokalne samouprave da se na isti prijave. Predstavnici Ministarstva predložili su i postavljanje video nadzora na mestima gde se deponije obnavljaju uz konstataciju da je tokom prethodne godine zajedničkim snagama očišćeno preko 500 smetlišta u našoj zemlji i da je ove godine opredeljeno još više sredstava za rešavanje divljih deponija jer je osnovni prioritet ovog ministarstva čista i zdrava sredina u svim delovima Srbije.

Foto: gradleskovac.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *