Izložba i prikaz naoružanja povodom Sretenja

Izložba i prikaz naoružanja povodom Sretenja

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije, koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije.

Uoči praznika, u sredu, 14. februara pripadnici Garde Vojske Srbije, u 16 časova izvršiće počasnu artiljerijsku paljbu, na tri lokacije: sa Savske terase na Kalemegdanu, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu i sa Niške tvrđave u Nišu.

U Domu Vojske Srbije u Nišu tog dana biće otvorena i izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“, na kojoj će posetioci biti u prilici da vide eksponate koji su do sada retko izlagani, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti i spremnosti naroda i vojske da stečenu slobodu beskompromisno brani.

Povodom praznika, u Nišu će u Tvrđavi,  u sredu 14. februara sa početkom u 14 časova biti priređen prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gde će posetioci moći da vide deo najsavremenijih sredstva naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije.

Građani Srbije moći će da vide prelet avijacije nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom, a helikoptere će imati priliku da na nebu iznad svojih gradova vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *