Izum niških učenika

Izum niških učenika

Za manje od dva meseca, učenici niške Elektrotehničke škole Mija Stanimirović napravili su “rukavicu” koja prevodi znakovni jezik u tekstualni. Rukavica je namenjena osobama koje ne čuju i zamišljena je tako da otkloni barijere u komunikaciji.

Učenici već poznaju znakovnu abecedu i još uvek je usavršavaju, a u tome će im pomoći saradnja sa organizacijom gluvih i nagluvih u Nišu. U organizaciji je 400 registrovanih članova, ali se pretpostavlja da je broj korisnika srpskog znakovnog jezika mnogo veći.

– Izum je inovativan, mislim da će imati veliki značaj, a naravno, učenici su tu da ga usavrše. Mi smo tu za bilo koju vrstu saradnje, za pomoć, da vide i drugu stranu, da ih razumeju pošto oni gledaju iz svog ugla, kaže Marija Krstić iz Gradske organizacije gluvih i nagluvih Niš.

Posao nije bio lak. Provodili su sate u školskoj laboratoriji ovi vredni učenici.

– Najteže je bilo smišljanje same ideje, kaže učenik Ivan Ćirković i dodaje da je i realizacija bila naporna, ali kaže da su se manje mučili oko toga.

Celu ideju smo osmislili sami, čak je i dizajn naš, kod, sve, bukvalno sve, kaže Ivan. Prošli smo kroz silne prepreke i oko nabavke delova, pošto smo neke morali da nabavljamo u inostranstvu. Bilo je teško, ali i zabavno, kažu učenici.

Na Galaksija kupu održanom u Vršcu, na temu “uređaj primenljiv u svim sferama života”, niški tim postao je vicešampion Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *